Google „Panda“ promena algoritma

Google „Panda“ promena algoritma je nedavno stupila na scenu. Optimizacija sajta je veliki biznis a seo optimizacija za Google jedna od najvažnijih tema u sferi online internet marketinga danas. Ukoliko uradite pretragu za SEO na www.google.com, trenutno će Vam prikazati 593 miliona rezultata – About 593,000,000 results (0.22 seconds) a za SEO marketing taj rezultat je približno 20 miliona rezultata – About 19,800,000 results (0.23 seconds).

Dakle, šta se ustvari dešava kada Google promeni svoj algoritam i koje su posledice?

Ove promene algoritma su dosta česte i svakome se može dogoditi da baš njegov sajt i biznis bude pogođen ovim promenama algoritma kao da tako kažemo kolateralna šteta.

Google Panda ažuriranje algoritma je izazvalo pad rangiranja za mnoge veb sajtove. Dalja diskusija će Vam pomoći da otkrijete stvari koje možete da uradite da biste se uverili da vaš sajt povrati svoju poziciju na pretraživačima ili da je učvrsti.

U temi Google u borbi protiv spama je bilo reči o nekim sajtovima na koje je uticala promena algoritma, koja se odvija u nekoliko faza i čiji je cilj smanjivanje spama u rezultatima pretrage. Međutim, situacija se sada promenila u tom smislu što su ovim ažuriranjem algoritma pogođeni i neki drugi sajtovi.

Google

Meta poslenje promene algoritma su sajtovi „lošeg kvaliteta“. Sam Google ove sajtove definiše na sledeći način:

– Na sajtu nema dovoljno sadržaja da bi sajt bio okategorisan kao koristan

– Sadržaj sajta je loše ili gramatički nepravilno napisan

– Sadržaj sajta je kopiran sa drugih sajtova

– Sadržaj sajta nije koristan za posetioce

U temi sadržaj sajta možete pročitati više o značaju istog kada je optimizacija sajta u pitanju.

Međutim, sa ovim novim promenama Google algoritma, nije dovoljno samo imati jedinstven sadržaj na sajtu. Takođe, nije dovoljno imati mnoštvo jedinstvenih reči na Vašim stranama. Jednostavno, sadržaj mora da bude koristan za posetioce sajta da bi zadovoljio poslednje kriterijume koje je postavio Google.

Čak i uspostavljeni sajtovi sa autoritetom mogu osetiti ovu poslednju promenu algoritma. Naprimer, nizak kvalitet sadržaja na delu takvih sajtova može uticati na kompletno rangiranje tog sajta.

„Jako je važno za vebmastere da znaju da nizak kvalitet sadržaja na jednom delu njihovog sajta može imati uticaj na rangiranje sajta u celini. Iz tog razloga, ukoliko mislite da je ova promena imala uticaja na Vaš sajt, treba da proučite sadržaj na sajtu i da date sve od sebe da se poboljša opšti kvalitet svih strana na Vašem domenu. Uklanjanje stranica sa niskim ili lošim kvalitetom ili njihovo premeštanje na drugi domen bi takoše moglo da pomogne.“

Stvari koje možete da uradite kako biste se uverili da ova promena neće uticati na Vaš sajt

Postoji nekoliko stvari koje bi mogli da uradite u cilju boljeg rangiranja.

– Poboljšajte strane sa lošijim kvalitetom sadršaja na Vašem sajtu. Zapitajte se da li je određena strana korisna za vaše posetioce. Ako mislite da nije, poboljšajte sadržaj te strane kako bi ona bila korisnija za Vaše posetioce.

Vrlo je verovatno da je sveukupno korisničko iskustvo veoma važno. Proverite upotrebljivost i dizajn Vaše veb stranice. Strane sajta treba da budu jednostavne za navigaciju korisnika i treba da imaju dobar i kvalitetan dizajn.

Proverite odnos sadržaja i oglasa i reklama na sajtu. Ako se one uglavnom sastoje od reklama i oglasa, onda je verovatno da Google to smatra kao loš sadržaj.

Kada je optimizacija sajta u pitanju, ne pokušavajte da pervarite Google sumnjivim metodama. Usresredite se na metode seo optimizacije koje će biti korisne za vebmastere, posetioce i Google. Jedino na taj način radite pravu stvar za sebe i svoj sajt.

Prema Google, ovaj novi algoritam poboljšava sveukupni kvalitet pretrage i rezultata koji se pojavljuju prilikom pretraživanja. Takođe, on treba da ima najviše uticaja na sajtove sa sveukupno lošim sadržajem, zatim na one koji kopiraju sadržaj sa drugih sajtova, sa malim ili nikakvim nivoom sadržaja i na one čiji su glavni sadržaj reklame i oglasi.

Međutim, zbog specifičnosti ažuriranog Panda algoritma, neki veoma kvalitetni i uspostavljeni sajtovi su doživeli udar.

Dakle, iz svega navedenog možemo izvući zaključak i pregledati sajt nekoliko puta u potrazi za stranama sa malo sadržaja, sa nerelevantnim sadržajem, stranama koje prikazuju samo oglase i sličnim. Stavite se u kožu posetioca i dobro razmislite šta bi Vi želeli da vidite na određenoj strani da ste na njegoom mestu.

Napravite ispravke, dopunite strane sa nisko kvalitetnim sadržajem, poboljšajte dizajn sajta ukoliko Vam se čini da trenutni nije odgovarajući i omogućite Vašim posetiocima laku navigaciju kroz sajt.

Naravno, uz sve pomenuto, potrudite se da dobijete još kvalitetnih i relevantnih povratnih linkova ka sajtu sa relevantnih sajtova. Ne zaboravite pritom da optimizacija sajta za pretraživače i seo optimizacija za Google nije proces u kome želite da se dobro kotirate za sve moguće ključne reči. Ono što treba da bude cilj jeste visoko pozicioniranje za prave ključne reči tojest za one koje će Vam doneti najviše od sajta, a pritom imajte na umu da treba da ispunite očekivanja posetilaca sajta.