Meta description

Šta je meta description tag? Meta description ima veliki značaj kada je optimizacija sajta u pitanju. On predstavlja kratki opis sajta, tematiku sajta na određenom jeziku i meta description govori Google i internet korisnicima koja je tema njihovog sajta. Meta description se nalazi u head tagu između <head> i </head>, odmah ispod naslova i pre ključnih reči:

<head>
<meta http-equiv=“Content-Type“ content=“text/html; charset=utf-8″ />
<title>Naslov sajta</title>
<meta name=“Description“ content=“Opis sajta“ />
<meta name=“Keywords“ content=“Ključne reči“ />
</head>

Dakle, meta description tag, bas kao i svi ostali tagovi, nisu vidljivi korisniku i nisu vidljivi na samoj strani, međutim, oni imaju uticaja na drugi način kada je SEO optimizacija sajta za pretraživače u pitanju i to što nisu vidljivi na umanjuje njihov značaj.  Opis sajta koji upišete u ovaj meta tag će se pojaviti u rezultatima pretrage za određene ključne reči, odmah ispod naslova koji je linkovan na Vaš sajt. Na taj način, internet korisnici koji pretražuju za određene ključne reči, kada pročitaju opis sajta u Google rezultatima pretrage, kliknu na određeni link, ukoliko je taj link ono što njih zanima.

meta-description

Iz tog razloga je bitno da meta description tag bude jasan sažetak Vašeg sajta, da ne bude predugačak ili prekratak, da ukratko u jednoj ili dve rečenice opiše ono što posetioci mogu očekivati na Vašem sajtu.

Opis dakle treba da bude informativan, koncizan, ne suviše prenatrpan ključnim rečima i da ukratko opiše ono što korisnik može da pronađe na tom sajtu.

Google preporučuje da se za svaku stranu na jednom sajtu napravi unikatan meta description, da se tu smesti ono što nije moglo da se opiše u naslovu sajta, da bude čitljiv i razumljiv. kvalitetan i da ukratko predstavi sadržaj te strane.

Dužina meta description taga treba da bude ne veća od 150-170 karaktera ili jedna do dve rečenice. Google webmaster tools pruža veoma korisnu analizu sadržaja i između ostalog pruža informacije o meta description tagovima na određenom sajtu, ukoliko su suviše kratki, predugi ili ukoliko na sajtu imate duplirane naslove i opise.

Description meta tags su važni iz razloga što ih Google možda može koristiti prilikom prikazivanja sajta u svojim rezultatima pretrage. Kažem možda iz razloga jer Google može da odabere neki drugi relevantni deo teksta koji se nalazi na stranici prilikom prikaza sajta u pretrazi. Takođe, ukoliko se sajt nalazi u DMOZ (Directory Mozilla), Google može da prikaže opis sajta iz ovog direktorijuma. što se može sprečiti dodavanjem sledećeg meta taga u head deo stranice:

<meta name=“robots“ content=“noodp, noydir“>

Ovaj meta tag utiče na Google i druge pretraživače na taj način što mu govori da ne prikazuje opis iz DMOZ i Yahoo direktorijuma, naravno ukoliko je sajt izlistan u najpoznatijem svetskom direktirijumu DMOZ i Yahoo directory.

Google predlaže vebmasterima i vlasnicima sajta da za svaku stranu sajta upišu jedinstven opis ili meta description, jer će mu to pomoći ukoliko za određenu stranu na sajtu nema adekvatan opis i prikazaće ovaj description koji mu mi sugerišemo.

Vratićemo se na bitne stvari i na ono kako treba da izgleda meta description tag a šta treba izbeći.

Kako treba da izgleda ovaj meta tag:

– Da precizno i ukratko opisuje sadržaj stranice – svaka strana sajta treba da ima jedinstven opis

Šta treba izbegavati:

– Pisanje description meta taga koji nema nikakve veze sa sadržajem strane

– Korišćenje generičkih opisa kao na primer „Ovo je sajt o…“ ili „strana o fudbalu“

– Pretrpavanje opisa sa ključnim rečima i njihovo ponavljanje

– Kopiranjem svog sadržaja sa strane u opis strane

– Prekratki opis ili predugačak meta description

– Korišćenje jednog istog meta description taga na svim stranicama ili na velikom broju strana sajta.

Ukoliko koristite neki CMS i imate na stotine ili hiljade strana na sajtu, gde nije izvodljivo da ručno upišete meta description za svaku stranu, možete koristiti neki od dodataka za automatsko generisanje ovog meta taga na osnovu sadržaja na stranama sajta.

Važno je zapamtiti da je upravo ovaj tag ono što će zainteresovati internet korisnika koji pretražuje da dođe upravo na vaš sajt.