Gugl mape lokal places Google mesta

Google mesta i mape – local places for business. Ovo je jedan od primera događaja iz stvarnog života i iskustvo jednog korisnika mapa i Gugl lokal mesta za biznis i preduzeća.

Evo zašto ljudi mrze Gugl

9.maj, 2014

Imam potrebu da zvocam, da se ispraznim, da podelim svoj bol…

Mi radimo sa velikim brojem kompanija sa preovlađujućim lokalnim fokusom odnosno poljem rada. Pružamo razne vrste internet marketinških usluga, ali jedna od najlakših stvari koje radimo kada smo u poslu sa nekim novim klijentima je servisiranje Google Map listinga, odnosno, brinemo da oni budu tačni, kompletni i aktivni.

Pomislili biste da je je to prosta stvar. Očigledno nije. U realnosti bi to trebalo da izgleda ovako – ako je vaša adresa pravilno uneta u Places/Maps listing, onda bi vaša firma trebala da se pojavi na mapi kada se pokrene pretraga za vaš proizvod ili uslugu unosom podataka o proizvodu+podatak o fizičkoj lokaciji.

Evo šta sam danas naučio:

Google Places/Maps listinzi su sada bazirani na „faktorima“ koji su izvan fizičke adrese firme. Kako sam došao do te uznemeirujuće informacije? Imam klijenta čiji je Places/Maps listing zaglavljen u Guglu već mesecima. Uradili smo dosta toga i pratili svaku instrukciju koju nam je davao Google Local Support Team da bi vratili njihov listing ponovo na mapu. Ipak im je trebalo 3 meseca I sada su na strani 2 kada pokrenete pretragu po kriterijumima primarna usluga+grad gde su smešteni. Ima i drugih entiteta koji su fizički locirani dalje od centra grada gde je moj klijent lociran, a koji se pojavljuju na MAPI pre njih.

Kako je to moguće?

Iz Gugla:

Rezultati pretrage Google Maps se prvenstveno baziraju na relevantnosti, udaljenosti i naglašenosti. Ovi faktori se kombinuju da bi nam pomogli da pronađemo najbolje rezultate za vašu pretragu. Npr, naša tehnologija pretrage može odlučiti da neka firma koja je dalja od vaše lokacije može da ima ono što vi tražite pre nego neka druga firma koja vam je bliža.

Dakle, da li je mapa i dalje empirijska alatka?

Po Guglu, očigledno nije. Prema zaposlenoj u Local Support timu sa kojom sam pričao (koja je saosećala sa mojim glasnim pitanjima i opštom nevericom) razlog zbog kojeg se moj klijent ne pojavljuje na vrhu listinga za grad u čijem se bukvalno centru nalazi, je to što algoritam Google Maps ceni da su druge firme relevantnije jer između ostalih faktora, one su imale više klikova. Glava mi je skoro eksplodirala kada mi je to saopštila. Bilo bi smešno kada glupost poput ove ne bi stvarno regulisala koje male ili lokalne firme će ostati u poslu.

Naš razgovor je otprilike ovako tekao:

  • Ja: Samo da budem 100% siguran da sam razumeo šta ste upravo rekli – moj klijent, koji je lociran u gradu koji koristimo u pretrazi uslov+grad, se ne pojavljuje u prvih nekoliko rezultata, pa čak ni na prvoj strani na mapi jer druge firme češće klikću.
  • Ona: Da. Druge firme su procenjene kao relevantnije jer imaju više klikova.
  • Ja: Da se definicija mape nije možda promenila dok ja nisam obraćao pažnju? Da li mapa treba da bude nešto što pokazuje stvari na osnovu geografije+fizičke adrese?
  • Ona: Pa, da treba, ali pošto je vaš listing bio van mape 3 meseeca, druge firme se smatraju relevantnijim. Trebalo bi da poradite na optimizaciji vašeg listinga.
  • Ja: Mi smo bili van mape 3 meseca jer ste vi imali tehničke probleme koji su blokirali naš listing.
  • Ona: Da, i to se ponekad dešava.
  • Ja: Da li vi uopšte shvatate apsurdnost toga što predlažete? Da bi se moj klijent prikazao na mapi grada gde su locirani, on mora da ima više klikova. Postoji priličan broj studija koje pokazuju da će prva 2-3 listinga dobiti većinu klikova. I ne zaboravite mobilne pretrage! Pokrenite pretragu usluga+određeni grad i videćete 2 AdWords oglasa, a zatim 6 ili 7 listinga/linkova. Ona zauzima čitav prvi ekran. Dakle, ako nastavimo da se pojavljujemo na strani 2 maps listinga, kako ćemo uspeti da dobijemo te neophodne klikove koji će nam pomoći da budemo „relevantniji“ u našem rođenom gradu?
  • Ona: Možda bi mogli da postavite više članaka (reviews) na Guglu. To bi moglo da pomogne.

I kao što vidite, Gugl je od nečega što bi trebalo uzimati zdravo za gotovo i što nije otvoreno za interpretacije i tumačenja napravio svog Frankeštajna. Koga briga što prave kompanije ispadaju iz koloseka, a kamoli što nemaju ni priliku da budu viđeni na mapi gde su i zaista locirani. Valjda je to još jedan primer kolateralne štete kojom Google nema nameru da se bavi, niti da je uzme bar u razmatranje.

Nije ovo razglabanje o SEO i Guglovoj kapricioznosti po pitanju izricanja kazni. Kako oni žele da strukturišu svoje rezultate pretrage je isključivo njihova stvar. Koristite bilo koji algoritam i bilo koje faktore želite, nema problema. Ali mapa treba da bude mapa, a SEO treba da bude deo svakog algoritma koji bira šta će prikazivati na mapi. Ovakve politike vređaju, a u mnogim slučajevima nanose nepopravljivu štetu pravim poslovima koje vode prave ljudi.

Vi imate neku vrstu odgovornosti za ovakav Gugl. I ako stvarno „ne želite da budete zli“ trebalo bi da izdvojite ozbiljno vreme i novac za bavljenje ovakvim problemima. Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost.