Biti na prvoj strani pretraživača

Prva strana na google pretraživaču ima ogroman uticaj za svaki sajt. Biti na prvoj strani googla znači da će posećenost sajta biti neuporedivo veća nego da se nalazi na recimo ćetvrtoj ili petoj strani, ili desetoj naprimer. Kada se nalazi medju prvih 10 rezultata google pretrage, sajt će neuporedivo bolje prodavati svoje proizvode i usluge, ali ono što je još važnije je činjenica da će sajt vremenom dobijati na popularnosti i da će konstantno dobijati sve veći broj ciljanih posetilaca a samim tim i potencijalnih klijenata i kupaca.

Cilj svakog sajta treba da bude što veća posećenost ili još bolje što veća poseta od strane ciljanih posetilaca i potencijalnih budućih kupaca. Ovo je izuzetno bitan faktor za svaku internet prezentaciju, jer upravo na taj način treba procenjivati uspešnost jednog vebsajta. Dakle, sajt je uspešan onoliko koliko prometa donosi jednoj firmi naprimer.

Većina posetilaca dolazi na odredjeni sajt pomoću pretrage i preko internet pretraživača (Google Yahoo MSN Krstarica…). Bolja pozicija na tim istim pretraživačima automatski znači i veću posetu, veći promet firme, veću prodaju, bolje poslovanje. Google kao vodeći svetski www.google.com i domaći pretraživač www.google.rs ima presudnu ulogu u dovodjenju posetilaca na sajt. Prva strana na google definitivno treba da bude krajnji cilj svakog vlasnika sajta, webmastera i svake firme i pojedinca koji želi da uspešno posluje.

Dakle, na ovaj način se pridobijaju novi ciljani posetioci koji će se na Vaš sajt iznova vraćati ukoliko imate odgovarajući dizajn, ukoliko imate koristan i kvalitetan sadržaj i ukoliko redovno ažurirate sajt novim informacijama.

Ukoliko imamo u vidu da preko 90% svih korisnika interneta koristi internet pretraživače da bi se kretalo po internetu, možemo samo da zamislimo kolike su mogućnosti dovodjenja ciljanih posetilaca na sajt za odredjene ključne reči. Sličan je i procenat onih korisnika koji prilikom pretrage ne pretražuje preko treće strane tojest preko 30 rezultata u pretrazi. Interesantna je i činjenica da 75% korisnika interneta kupuje uskugu ili proizvod dok pretražuje. Medjutim, ono što je ipak najzanimljivije je to da 85% potencijalnih prihoda odredjenog sajta se ostvaruje ukoliko se taj sajt nalazi na prvoj strani google i drugih pretraživača za zadate ključne reči. Pretraživači i pretraživanje su druga najpopularnija aktivnost na internetu, odmah posle korišćenja e maila.