Jeftini link building i optimizacija sajta

Rizici korišćenja jeftinih link building servisa

Verovatno ste i sami bili u prilici da čujete za ponude od kompanija koje u svojoj ponudi imaju linkove sa PR5 pa sve do PR9 sajtova za svega nekoliko dolara. Ovo zvuči kao veoma dobra ponuda a sajtovi kompanija koji ovo nude na prvi pogled ulivaju poverenje svojim posetiocima. Medjutim, stvari koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite, obično i nisu istinite i često mogu da predstavljaju samo bacanje novca i gubljenje vremena. Mnogi ljudi su se opekli na ovakve link building servise i sada nemaju poverenja u druge firme i seo kompanije koje posteno rade svoj posao. Kao što je već nebrojeno puta napisano na ovom sajtu, ne postoji nikakva magična prečica niti nekakvo crveno dugme koje će kada se pritisne, omogućiti nekom sajtu da sutra bude prvi na Google za svoje ključne reči. Jedino mukotrpan i konstantan rad na sajtu i van njega može doneti željeni rezultat. Stalno dodavanje kvalitetnog i relevantnog sadržaja, unapredjivanje sajta, dodavanje članaka, slika, video galerija, virtuelnih šetnji, blogova, foruma i sl. kao i konstantno dobijanje kvalitetnih linkova ka sajtu sa relevantnih i proverenih sajtova može biti od pomoći kada je kvalitetna i profesionalna optimizacija sajta u pitanju.

Šta ovakve seo kompanije obećavaju a šta se ustvari dobija?

Obećanja ovakvih sumnjivih seo firmi i link bilding kompanija zvuče veoma dobro:

– Obećavaju linkove ka vašem sajtu sa sajtova sa visokim PR (page rank) – od page rank 5 do page rank 9

– Nude brzo i jednostavno rešenje za dobijanje više kvalitetnih linkova ka vašem sajtu

Nažalost, to nije i ono što ove kompanije ustvari rade. Kada naručite neki ovakav link bilding paket dobijate sledeće:

– Oni otvaraju lažne naloge na forumima sa linkom ka vašem sajtu

– Oni pišu sumnjive komentare na forumima i blogovima sa linkom ka vašem sajtu

– Oni kreiraju na stotine i hiljade lažnih web sajtova i internet direktorijuma na koje „prijavljuju“ vaš sajt. Ovakvi sajtovi i direktorijumi su ustvari vlasništvo iste te kompanije koja nudi i link bilding servise.

Ovakvi linkovi nikome nisu potrebni

Postoji nekoliko razloga zašto ovakvi linkovi nikako nemogu da budu od pomoći za vaš sajt:

– Kvalitet linkova i strana na kojima se nalaze je toliko nizak da oni jednostavno neće imati nikakav pozitivan efekat na rangiranje vašeg sajta.

– Neki od ovih sajtova postavljaju linkove na način koji jasno i nedvosmisleno ukazuje na to da su to plaćeni linkovi, što je inače u totalnoj suprotnosti sa Google smernicama i može samo prouzrokovati probleme sa Google.

– Većina ovih linkova će jednostavno nestati nakon veoma kratkog vremena, što predstavlja još jedan minus za vaš sajt

Korisnici ovakvih sumnjivih usluga su se čak žalili na forumima koji se bave ovom tematikom da su im naplaćivani i linkovi koji nikada i nigde nisu bili ni postavljeni. Kada su pokušali da kontaktiraju kompaniju da bi im tražili svoj novac natrag, nisu dobili odgovor ali su tom prilikom ustanovili da je ta kompanija pod nazivom „USA link building firm“ ustvari locirana na sasvim drugom delu sveta i da je njihov novac zauvek izgubljen.

Dakle, kada je reč o građenju linkova ka sajtu (link building), nema nikakve čarobne prečice koja će preko noći doneti neverovatne rezultate. Ukoliko želite da dobijete dobre i trajne rezultate na Google, ne postoje brza rešenja, niti trikovi koji će to omogućiti preko noći. Potreban vam je ispravan i optimizovan kod sajta, stranice sajta ispunjene kvalitetnim sadržajem koji je optimizovan kako za korisnike, tako i za Google i potrebni su vam povratni linkovi sa proverenih i kvalitetnih sajtova. Potrebno je dosta vremena za dobijanje ovakvih proverenih linkova sa raznih mesta na internetu, ali se ipak ovaj trud kasnije itekako isplati.