Seo optimizacija tutorial

Optimizacija sajta za pretraživače a prvenstveno optimizacija za Google, ukoliko je urađena na pravilan i odgovarajući način, sa odgovarajućim redosledom stvari po njihovoj važnosti i značaju, nije težak posao. Uradite prave stvari po pravilnom redosledu i vaš sajt će dobiti mesto na Google lestvici koje zaslužuje. Nažalost, mnogi vebmasteri žure i srljaju i pokušavaju da trče pre nego što uopšte mogu da hodaju.

Redosled rada – Prvo idu najvažnije stvari

Društveni mediji i socijalne mreže mogu imati pozitivan uticaj na rangiranje vašeg sajta. Povratne veze su takođe veoma važne. Oba faktora, međutim, neće pomoći vašem sajtu, ukoliko vašoj seo kampanji nedostaje solidna osnova.

Sledeća ilustracija – piramida pokazuje faktore optimizacije sajta sortirane po njihovom značaju:

seo optimizacija, redosled stvari po znacaju
seo optimizacija, redosled stvari po znacaju

1. Optimizacija stranica sajta ili onpage seo optimizacija

Optimizacija sadržaja vaših veb stranica je prvi i najvažniji korak svake kampanje seo optimizacije. Da bi pokazali pretraživačima da je vaš sajt relevantan za određenu temu, ljudi koji rade optimizaciju nekog sajta treba da optimizuju onoliko različitih stranica vašeg sajta koliko je moguće i to za što je više moguće različitih ključnih reči.

Pretraživačima treba omogućiti da budu u stanju da obrade vaše veb stranice, bez problema a ključne reči treba da se pojave na pravim mestima.

Koristite ključne reči koje se odnose na vaše poslovanje na svom sajtu i to u navigaciji i povežite vaše veb stranice rečima koje imaju smisla da biste se uverili da pretraživači mogu pravilno kategorisati strane sajta.

2. Upotrebljivost sajta i prilagođenost korisnicima

Visoko rangiranje na pretraživačima neće pomoći vašem sajtu ako vaši posetioci ne mogu da se snađu zbog npr. loše navigacije. Odustaće veoma brzo, otići sa vašeg sajta i nastaviti pretragu na Google u potrazi za onim sta traže. Na ovaj način ste izgubili jednog potencialnog kupca onoga što prodajete i nudite na svom sajtu. Uverite se da su sve strane vašeg veb sajta jednostavne za korišćenje i da važne informacije budu lako dostupne. Posetioci vašeg sajta treba da budu u mogućnosti da što je moguće lakše pronađu ono što traže. Laka i jednostavna navigacija i dobra međusobna povezanost stranica na sajtu igraju veoma važnu ulogu kada govorimo o dobro urađenoj optimizaciji sajta. Korisniku treba omogućiti da što je moguće lakše pronadje odgovarajući sadržaj u okviru sajta.

Kreirajte stranice koje će biti “prijateljske” za korisnike i posetioce (user friendly), prilagodive oku korisnika koje imaju profesionalni i uverljiv dizajn.

Što je veći procenat posetilaca sajta koji kupuju nešto na vašem sajtu, biće vam potrebno manje korisnika da bi sajt bio uspešan. Ovo znači da je veoma bitno koji korisnici dolaze na vaš sajt, najvažnije je da to bude što je moguće veći broj ciljanih posetilaca koji traže upravo ono što vi na sajtu nudite.

3. Linkovi ka sajtu, Backlinks

Možete početi da gradite povratne veze ka vašem sajtu kada ste 100% sigurni da je vaš sajt onpage optimizovan i da je što je moguće veći broj strana optimizovan za što je moguće veći broj ključnih reči.
Ako Google pronađe nekoliko različitih sajtova sa sadržajem koji je relevantan za određene ključne reči, veb stranica sa najboljim, najkvalitetnijim i najrelevantnijim vezama ka svom sajtu će biti navedena na višoj poziciji na stranici sa rezultatima Google, iznad drugih.

Page rank
Povratni Linkovi – Backlinks

Pokušajte da dobijete povratne veze sa srodnih i temi vašeg sajta relevantnih sajtova. Ovo takođe pomaže da se uključe ključne reči koje se odnose na vaše poslovanje u vezama ka vašem sajtu. Kvalitet je mnogo važniji od kvantiteta. Nekoliko dobrih veza sa srodnih i relevantnih sajtova su mnogo bolja stvar od mnogo veza sa nekvalitetnih i nerelevantnih sajtova.

4. Društvene mreže

Socijalni ranking elementi poput broja Facebook lajkova, Google +1 klikova ili spominjanja na Tviter su šlag na torti. Ovi elementi neće sami po sebi dovesti sajt na prvu stranu Google rezultata, ali oni mogu napraviti razliku izmedju pozicije 1 i 3, ili između pozicija 5 i 7 na pretraživačima.

social networks
Uticaj drustvenih mreza na optimizaciju sajta

Pre nego što krenete da ulažete svoj trud rad i svoje vreme u promovisanje sajta na društvenim mrežama, budite 100% sigurni da su svi ostali elementi urađeni pravilno kao i to da su urađeni pravilnim redosledom.