Optimizacija višejezičnih sajtova

Optimizacija višejezičnih sajtova ima neke specifičnosti koje treba pratiti i pravilno uraditi da bi Google mogao pravilno da ih indeksira. Ovo je veoma važno kada je u pitanju optimizacija sajta za vebmastere koji imaju sajtove na više jezika.

Na zvaničnom blogu Gugla Geri Iliis i Zineb Ait Bahaji su postavili informacije tome kako se baviti međunarodnim sadržajem. Ako vaš vebsajt pokriva nekoliko jezika i zemalja, postoji nekoliko stvari koje treba da uradite da bi bili sigurni da Gugl korektno indeksira vaše veb strane.

U vestima: Met Kats iz Gugla kaže da Gugl ne kažnjava one koji se takmiče u rezultatima pretrage, nema još zvaničnog Penguin apdejta, kako funkcioniše forma „Guglovo pravo da bude zaboravljen“ i još puno toga.

Zvanična inofrmacija iz Gugla: kako se baviti međunarodnim sadržajem:

optimizacija-visejezicnih-sajtova

Na zvaničnom blogu Gugla Geri Iliis i Zineb Ait Bahaji su postavili informacije tome kako se baviti međunarodnim sadržajem. Ako vaš vebsajt pokriva nekoliko jezika i zemalja, postoji nekoliko stvari koje treba da uradite da bi bili sigurni da Gugl korektno indeksira vaše veb strane.

Varijanta 1: koristite internacionalne domene i pokazujte isti sadržaj svima;

Dobar način prezentovanja intrernacionalnog sadržaja je koristiti specifične domene: : primer.rs, primer.com, primer.de, primer.fr, itd.

Svaka zemlja i jezik imaju svoj sopstveni domen i sadržaj na ovim vebsajtovima je isti za sve posetioce koji pristupaju domenima iz svojih browsera.

Možete prikazati baner na stranama da bi sugerisali prikladnije verzije korisnicima sa drugih lokacija. Npr, Amazon.com pokazuje banner za Amazon.de ako sajtu pristupite iz Nemačke.

Varijanta 2: dopustite korisnicima da biraju koju lokalnu verziju i koji jezik žele;

Još jedan način prezentovanja internacionalnog sadržaja je dopustiti svojim posetiocima na sajtu da biraju odgovarajuću verziju. U ovom slučaju, početna stranica vašeg sajta sadrži selektor zemalja i jezika koji će korisnicima omogućiti da biraju svoju omiljenu verziju.

Posle selektovanja, korisnik treba da bude preusmeren na veb stranu koja ima jedinstveni URL, to jest, svaka zemlja treba da koristi jedinstveni URL.

Ako koristite ovaj metod, važno je da vaše strane sadrže the x-default rel-alternate-hreflang anotaciju za stranu selektora zemlje, koja je specijalno kreirana za ovu vrstu veb strana.

Varijanta 3: automatski preusmeravajte korisnike;

Moguće je takođe preusmeriti korisnike u zavisnosti od njihovih podešavanja lokacije i jezika. To možete uraditi sa 302 redirekcijama ili dinamičkim servisiranjem odgovarajućeg HTML sadžaja.

Ovaj metod takođe zahteva x-default rel-alternate-hreflang anotaciju i morate se takođe pobrinuti da stranice sa jezikom sadrže individualne URL-ve.

Stvari koje bi trebalo da razmotrite:

Bez obzira na metod koji koristite za prezentovanje svog internacionalnog sadržaja treba da se osigurate da:

• sve strane imaju x-default rel-alternate-hreflang anotacije
• su sve strane dostupne za Googlebot (to možete testirati sa nekim od mnogobrojnih seo alata).
• korisnici mogu da menjaju lokalne verzije i jezike

Naravno, koraci koji su gore navedeni ne garantuju da će vaše veb strane dobiti visoka rangiranja. I dalje se morate brinuti da vaše veb strane imaju dobar sadržaj i dobre inbound linkove.

Višejezični sajtovi su svakako prednost naročito ako posao nije ograničen na jedno geografsko područje, ali treba uzeti u obzir gore navedene faktore prilikom optimizacije višejezičnih sajtova.