Optimizacija sajtova ili Google oglasi

Da li je bolja optimizacija sajta ili plaćeni Google oglasi – Adwords? Zašto je optimizacija sajtova često mnogo bolja od plaćenog oglašavanja na Google pretraživaču?

Plaćeno oglašavanje na pretraživačima je brz i lak način da se pozicionirate na Guglu i drugim pretraživačima po ključnim rečima koje su relevantne za vaš biznis. Nažalost, plaćeno oglašavanje na pretraživačima je takođe i veoma skupo. Optimizacija sajtova za pretraživače (SEO) vam može pomoći da uštedite novac, a da u isto vreme dobijete više ciljanih posetilaca a takođe i da znatno poboljšate i unapredite vaš sajt i vaše poslovanje.

google-adwords-ili-optimizacija-sajtova

U čemu je razlika između SEO i plaćenog oglašavanja na pretraživačima?

SEO (Optimizacija veb sajtova za pretraživače) se koncentriše na regularne „organske“ rezultate Gugla, Yahoo-a, Binga i drugih pretraživača. Ako je vaš vebsajt u listingu regularnih rezultata, ne morate da plaćate svaki klik.

Ako koristite plaćeni marketing za reklamiranje vašeg sajta na pretraživačima, plaćate svaki klik. Vaš vebsajt će se pojavljivati u delu sa „sponzorisanim rezultatima“ na strani sa rezultatima pretrage.

Prva prednost SEO optimizacije: pruža dugoročnije rezultate.

Plaćeni marketing je sjajan jer daje brze rezultate. Dobićete prve posetioce nekoliko minuta nakon lansiranja vaše plaćene marketinške kampanje. Nažalost, čim prestanete da plaćate više nećete imati posetilaca.

Da bi postigli dobro rangiranje u organskim rezultatima pretrage, morate da kreirate dobre veb strane sa relevantnim, kvalitetnim i jedinstvenim sadržajem koji nije prekopiran sa drugih mesta na internetu, kao i dobre linkove koji pokazuju na vaš sajt. Potrebno je mnogo više vremena za dobijanje dobrog rangiranja sa SEO. Srećom, većina sajtova zadrži svoja rangiranja duži period vremena.

Na duže staze, SEO je mnogo bolje ulaganje nego plaćeno oglašavanje na pretraživačima. Ako imate biznis koji želite da sačuvate i da radite na duže staze, SEO je pravi način za to.

Druga prednost optimizacije sajtova: primorani ste da konstantno unapređujete svoj sajt u svakom mogućem smislu.

Ako koristite plaćeni marketing, vaš sajt će dobijati posetioce jer vi plaćate za njih. Sa dobro urađenom optimizacijom sajta, dobijate posetioce iz razloga jer je vaš vebsajt dobar.

Ako koristite SEO optimizaciju za promovisanje svog vebsajta, onda ste primorani da optimizujete svoje veb strane; sadržaj, iskorišćenost itd. Iako ovo zahteva mnogo više posla i truda, vaš vebsajt i vaš prihod će imati veliku korist od ovih promena.

Treća prednost SEO: integriše se sa društvenim medijima.

Društveni mediji vam mogu pomoći da povećate broj linkova koje dobijate sa drugih sajtova, a koji će za rezultat imati više rangiranje na Guglovim regularnim rezultatima: kreirajte novu stranu na vašem vebsajtu, a onda je pomenite na Facebook-u ili tvitujte o vašoj novoj strani.

Dobićete nove posetioce kroz sajtove društvenih mreža i neki od tih posetilaca će se linkovati sa vašim vebsajtom što će imati pozitivan uticaj na vaše SEO kampanje.

Plaćeno oglašavanje na pretraživačima je sjajno ako imate novac i ako su vam potrebni posetioci sad i odmah. Ako želite da dobijete visoka rangiranja koja će trajati bez plaćanja svakog klika, koristite SEO za promovisanje vašeg sajta. Kad se sve uzme u obzir, optimizacija sajtova je neuporedivo bolja i isplativija investicija, gledajući dugoročno tj. na duže staze.