Brzina Učitavanja Stranica Sajta

Optimizacija sajta se danas ne može zamisliti ukoliko se zanemari faktor brzine učitavanja stranica jednog veb sajta. Posetioci vašeg sajta će biti zadovoljniji i imati bolje korisničko iskustvo ukoliko ste obratili pažnju i uradili sve neophodne stvari vezane za optimizaciju da bi se sajt brže učitavao.

Od proleća 2010 godine, Google je počeo da uzima u obzir vreme učitavanja stranica kao faktor u svojim algoritmima pretrage i rangiranja. Google-ov stav je da sajtovi koji se brže učitavaju treba da budu bolje plasirani u rezultatima prertage, jer oni pružaju bolje iskustvo za internet korisnike. Po sopstvenim rečima Google, "Brži sajtovi stvaraju zadovoljne korisnike […] poput nas, naši korisnici vrednuju brzinu učitavanja stranica sajtova – upravo zato smo odlučili da uzmemo u obzir brzinu učitavanja stranica sajta prilikom pozicioniranja u pretrazi."

Šta i koliko znamo o Google Page Speed algoritmu? Šta sve mogu da urade vebmasteri jedne internet prezentacije (i za Google i za korisnike) da bi ubrzali učitavanje sajtova?

Koliko uticaja ima brzina učitavanja stranica na Google rangiranje?

Google predstavnici su izjavili u nekoliko navrata da Google Page Speed algoritam ima uticaja na pozicioniranje veb sajtova na manje od 1% upita za pretragu.

Keri Morgret iz SEOmoz prijavio je da je kod sajta koji se sporije učitavao primećen "pad poseta preko organskih pretraga od Google" kada je ovaj algoritam zaživeo.
Rad Trener Cafe je prijavio 40% rasta u saobraćaju nakon rešavanja problema sa performansama na sajtu.
Smartfurniture.com izvestio da je za 7% povećano rangiranje za svojih top 10 ključnih reči nakon ubrzavanja sajta.

Ovi podaci ukazuju na to da faktor brzine sajta veoma često nema uticaja na rangiranje, ali kada se dogodi da ima, efekat može biti izuzetno značajan i veoma vidljiv. Jedno verovatno tumačenje je da će ovo imati uticaja na rezultate pretrage gde su ostali signali za rangiranje između sajtova prilično ujednačeni ili u slučaju kada je vreme učitavanja neke veb prezentacije izuzetno dugo. Ova interpretacija se poklapa sa Google izjavama na njihovom zvaničnom forumu.

Da li ljudi koji rade seo i kojima je optimizacija sajta za Google ili ako više volite seo optimizacija za pretraživače primarna stavka treba da brinu o brzini svojih sajtova? Pozicioniranje sajta na google se često zasniva na kombinaciji algoritama desetina malih faktora, dakle, iako brzina strana na sajtu spada u "manje" bitan faktor, čak i mali podsticaj i poboljšanje u tom smeru može biti od koristi za sajt. Nikako ne treba biti opsednut brzinom učitavanja stranice i raditi neke stvari po svaku cenu, ali bi bilo dobro da tome posvetimo malo vremena i uradimo SEO optimizaciju u tom smislu ili da odvojimo deo budžeta od svoje SEO kampanje za ubrzavanje sajta. Page Speed je takođe jedan od faktora koji je potpuno u vašoj kontroli tako da je mudro da se uradi optimizacija za taj faktor rangiranja.

Kako Google meri brzinu učitavanja stranica sajta?

Google dobija podatke o brzini učitavanja sajta ili stranica sajta iz:

  • "Raznih izvora"
  • Podataka iz Google Toolbar-a , i
  • Vremena odziva prema Googlebot-u. (Neki članci tvrde da to više nije istina, ali Google implicira to može biti tačno u svom help dokumentu. Kao i sa svim specifičnostima koje se odnose na Google i njegove algoritme, možda nikada nećemo znati za sigurno…)

Google Chrome i Google Analitics su drugi potencijalni mogući izvori podataka o brzini učitavanja stranica na sajtu

Koliko su brzi Google top 5 najboljih sajtova?

Skoro 20% od klikova iz Google SERP idu na Facebook, Youtube, Yahoo, Vikipedia i Amazon. Mi smo koristili Google Page Speed alatku da vidimo kako se početne stranice ovih sajtova pridržavaju Google Page Speed preporuka:

brzina top 5 sajtova

Mada ove brojke ne treba da budu prenaglašene, interesantno je primetiti da tih 5 najboljih sajtova definitivno imaju mogućnosti da unaprede brzine učitavanja svojih stranica.

Šta je prosečna brzina učitavanja stranice? Google je sproveo istraživanje o prosečnoj brzini vremena učitavanja stranice koje se mogu koristiti kao reper:

vreme ucitavanja stranica sajta

Kako brzina sajta utiče na korisničko iskustvo prilikom surfovanja?

Google je implementirao Page Speed u svoj algoritam jer su istraživanja pokazala da brže vreme učitavanja stranice čini korisnike srećnijima i zadovoljnijima.

Google studija jeutvrdila da "usporavanje prikazivanja rezultata pretrage od 100 do 400 milisekundi ima merljiv uticaj na broj pretraga po korisniku."

  • Shopzilla je postigla povećanje od 25% broja prikaza stranica i uvećala svoje prihode za 7-12% nakon ubrzavanja svog sajta.
  • AOL predstavila podatke koji jasno pokazuju da brzina učitavanja stranice utiče na broj prikaza stranica po poseti i do 50%.
  • 1 sekunda kašnjenja može smanjiti konverziju za 7%.
  • 75% korisnika je izjavilo da se neće vratiti na sajt kome je bilo potrebno duže od 4 sekunde da se učita.
  • Skoro polovina korisnika očekuje da se veb stranice učitavaju za 2 sekunde ili manje.

Osećate li potrebu za brzinom? Kako da brzina učitavanja stranica sajta bude bolja

Korak 1: Merenja i provere

Vaš prvi korak treba da bude taj da izmerite brzinu učitavanja stranice vašeg sajta. Ovo će obezbediti polaznu osnovu od koje možete da krenete da radite da se brzina sajta poboljša. Dve dobre alatke za merenje brzine učitavanja stranica su Pingdom i Google analytics site speed reports.

Korak 2: Pređite na bolji hosting.

Mnogi dinamički sajtovi moraju da izvrše na stotine linija koda, na desetine zahteva, i više upita ka bazi podataka da bi prikazali samo jednu stranicu jednom korisniku. Hosting vašeg sajta na boljem i moćnijem serveru može da dovede do toga da se veb stranice učitavaju znatno brže.

Ukoliko imate mogućnosti i ako se vaš sajt trenutno hostuje na deljenom hostingu, razmislite o prelasku na VPS (virtual private server) ili na namenski (dedicated) server. VPS i dedicated serveri obično dozvoljavaju sajtovima da koriste znatno više resursa servera (konkretno imaju više CPU i memorije na raspolaganju).

Korak 3: Optimizujte svoj kod i datoteke.

Postoji mnogo načina za optimizaciju koda sajta, HTML / CSS / Javascript koda, baš kao i slika, da bi se smanjilo vreme učitavanja stranice i ubrzao sajt. Google i Yahoo i pružaju odlične sugestije i predloge najboljih praksi koje možete da primenite da biste smanjili vreme učitavanja stranice.

Google PageSpeed alati i dokumentacija

Yahoo-ove Najbolje prakse za ubrzavanje vašeg veb sajta

Gtmetrix – odličan alat nudi uporedne Google i Yahoo rezultate i još dosta mogućnosti

8 odličnih alata za optimizaciju slika

Zaključak

1. Brzina učitavanja sajta utiče na zadovoljstvo korisnika, upotrebljivost sajta (site usability) kao i na konverziju.

2. Google koristi brzinu učitavanja sajta kao manje bitan faktor rangiranja, mada može biti i drugačije ukoliko su konkurentski sajtovi po ostalim kriterijumima slični.

3.. Vreme i brzina učitavanja sajtova može se znatno smanjiti nadogradnjom na kvalitetniji veb hosting i primenom predloga i sugestija najboljih praksi koje pruža Google i / ili Yahoo.

Koji su vaši omiljeni alati, sredstva i strategije za poboljšanje učitavanja stranice? Koliko je brzina vašeg sajta?

Ukoliko želite da vam mi profesionalno uradimo ovaj posao i maksimalno ubrzamo vaš sajt, kontaktirajte nas, iza sebe imamo na desetine uspešno ubrzanih sajtova.