Linkovi i promocija novog sajta

Pokretanje novog sajta bilo da je u pitanju lični sajt nekog pojedinca ili sajt za firmu ili neki privatni biznis može da bude veoma uzbudljiv događaj za njiihove vlasnike. Međutim, to uzbuđenje se može vrlo brzo pretvoriti u pravo razočarenje, kada vlasnik sajta utvrdi da nema dovoljno poseta tojest da je broj posetilaca na sajtu zanemarljiv.

Ljudi polažu velike nade u svoj novi sajt i dosta njih misli da je to sve što treba da se uradi – samo da se napravi sajt i gotovo. Nažalost, stvari stoje malo drugačije i nekada je potrebno dosta vremena da se neki novi sajt pojavi u rezultatima pretrage. Iz tog razloga, optimizacija sajta za Google je tema na koju treba misliti od samog početka, tačnije i pre izrade sajta.

Taktike linkovanja i građenje linkova ka sajtu

Dolazni linkovi ka sajtu su najvažniji faktor off-page optimizacije sajta. Broj dolaznih linkova, njihova relevantnost, sa kojih domena i sajtova dolaze, page rank sajtova koji linkuju, linkovan tekst… Ovo su neki od najvažnijih off page seo faktora.

Postoje razne strategije građenja ili dobijanja linkova sa drugih sajtova a neke od njih su:

– Dodavanje linka sajta u lokalne direktorijume u relevantnu kategoriju

– Zamolite prijatelja ili člana porodice da postavi link ka Vašem novom sajtu na svoj sajt

– Dodavanje bloga na Vaš sajt

– Social bookmarking

– Pisanje artikala i dodavanje u direktorijume članaka

– Razmena linkova i banera (stari metod mada mnogi tvrde da i dalje funkcioniše)

– Društvene mreže kao što su Facebook Twitter i druge

– Komentari na blogovima sa istom ili sličnom tematikom sa linkom u potpisu

– Forumi – učestvovanje u online diskusijama sa linkom u potpisu ili u odgovarajućoj temi

– Pravljenje stranice na sajtu www.squidoo.com

Dakle, ovo su neke od strategija kako da dobijete link ka Vašem novom (ili starom) sajtu. Linkovanje, građenje linkova ili dobijanje linka ka sajtu – kako god da nazovemo ovaj proces moramo imati na umu nekoliko bitnih stvari.

1. Ovaj posao nije lak i neradi se preko noći

2. Ovaj proces treba da se radi postepeno i prirodno

Prirodna link marketing kampanja nije prirodna i dobra ukoliko naprimer za dve tri nedelje dobijemo 50000 povratnih linkova ka sajtu. Krenite periodično i u kontinuitetu da dobijate nove linkove i onda će sve biti ok. Takođe, 50000 linkova koji linkuju ka Vašoj početnoj stranici sa istim linkovanim tekstom takođe ne izgleda prirodno i može da upali alarom kod Google.

Pokušajte da linkujte Vaš sajt različitim ključnim rečima i frazama uključujući i one dugačke. Takođe, da bi kampanja bila uspešna, treba da linkujete i neke unutrašnje važne strane Vašeg sajta. Postoje dve vrste linka spoljašnje tojest sa drugih sajtova i unutrašnje povezivanje strana sajta. Unutrašnje povezivanje strana sajta je takođe važno i netreba ga zanemariti.

– Direktorijumi

Na internetu postoji mnoštvo raznih direktorijuma koji su prvenstveno zamišljeni da posetiocima i pretraživačima predstave sajtove podeljene po kategorijama, page ranku i slično. Ovo može da ima izuzetno pozitivan efekat na seo međutim, treba da se koncentrišete na lokalne direktorijume i na one koji su iste tematike kao Vaš sajt. Neki direktorijumi postavljaju link besplatno, neki traže da postavite njihov link na sajt dok neki ovu uslugu naplaćuju. Najpoznatiji svetski direktorijum je DMOZ (directory Mozia ili ODP – open directory project) a tu je i čuveni yahoo direktorijum.

– Prijatelji i porodica

Ukoliko neki član Vaše porodice ili prijatelj ima blog ili sajt, pitajte ga da postavi link ka Vašem novom sajtu.

– Postavite blog na Vaš domen

Instalirajte blog na Vaš sajt iz razloga što Google obožava blogove. Tačnije, Google obožava svež i često ažuriran sadržaj sa kvalitetnim i relevantnim tekstovima, baš kao i interno linkovanje između unutrašnjih strana sajta. Dodavanjem bloga na sajt dobijate mogućnost da često objavljujete nov sadržaj (što češće to bolje), da ubacite link ka važnim stranama vašeg sajta u tekst, da dodajete slike, video i sve ostalo što je relevantno za tematiku Vašeg sajta. Ovo može imati izuzetnog efekta ukoliko se maksimalno iskoriste sve prednosti koje blog nudi.

– Pisanje artikala

Pisanje članaka i njihovo podnošenje u direktorijume članaka je takođe jedan od načina da dođete do relevantnog linka ka sajtu. Sednite i napišite dobar i kvalitetan članak koji detaljno opisuje Vaš biznis ili ono čime se bavite sa povratnim linkom u članku i podnesite ga u nekoliko direktorijuma artikala. Link obično dobijate na taj način što upišete detalje o autoru članka gde treba da upišete nešto o sebi i poslu kojim se bavite i tu imate mogućnost da linkujete ključnim rečima Vaš sajt.

– Social bookmarking

Verovatno ste čuli za ovaj pojam gde Vam sajtovi omogućavaju da napravite svoje favorite (bookmarks) na njima. Ovde netreba trošiti perviše vremena već izabrati nekoliko social bookmarking sajtova. Kada se registrujete imate mogućnost dodavanja svojih omiljenih sajtova. Ovde treba obratiti pažnju na to da osim dodavanja svojih sajtova, blogova, članaka i drugih linkova ka našim sajtovima dodate i druge sajtove iz tema koje Vas interesuju. Na ovaj način, Vaši profili na ovim sajtovima će izgledati mnogo prirodnije kako za posetioce tako i za pretraživače.

– Squidoo lens

na sajtu www.squidoo.com imate mogučnost da nakon registracije pišete i objavljujete strane sa raznim temama, da dodajete slike i video, pravite interaktivne strane interesantne za posetioce i naravno da dobijete neki link ka Vašem sajtu.

Kao što već navedeno, link building ili dobijanje linkova nije lak posao i potrebno je vreme i dosta truda. Međutim, za dobro rangiranje u Google kao i u drugim pretraživačima, ovo je apsolutno neophodan posao. Naveli smo Vam nekoliko načina koji su dobri za početak ovog posla koji je praktično neizbežan kada je u pitanju optimizacija sajta. Još jednom podsećamo da budete oprezni u ovom poslu i da polako i na prirodan način gradite linkove ka sajtu jer jedino na taj način seo optimizacija za Google će uspeti.