Šta je ustvari seo

SEO je skraćenica od engleskog izraza Search Engine Optimization. Logičan prevod na srpski jezik je Optimizacija sajta za pretraživače. To bi bio bukvalan prevod tog izraza a šta je ustvari seo?

To je ustvari čitav skup radnji i aktivnosti koje se izvršavaju kako na samoj strani – stranama sajta (on page optimization) tako i van njega. Dakle, može se podeliti na optimizaciju na strani – stranama sajta, van njega i na održavanje optimizovanosti.  Kada se završi posao prilagodjavanja sajta za pretraživače na samim stranama, počinje drugi posao (off page optimization). Taj deo seo posla može da traje u nedogled. To je deo posla gde vebmasteri (ili seo stručnjaci) pokušavaju da dobiju što više linkova ka sajtu. Idealno bi bilo da dobiju što više linkova sa sajtova, blogova iili direktorijuma sa relevantnom temom i sadržajem.

Treći deo bi bio održavanje optimizovanosti i praćenje sajta, statistika poseta, analiza konkurencije. SEO se moše uporediti sa sportom. Ukoliko sportista prestane da trenira na dva-tri meseca, kada se vrati, trebaće mu vremena da bi dostigao formu koju je imao. Pošto Google i drugi pretraživači konstantno menjaju svoje algoritme, potrebno je da se konstantno prate poslednji trendovi koje internet pretraživači diktiraju da bi se uspelo u seo optimizaciji sajta. Održavanje optimizovanosti je podjednako važno kao i prve dve stavke. Ustvari, sve tri su podjednako važne.

Kao i dosta drugih stvari u Srbiji, isto važi i za seo. Dosta ljudi kada se raspituje za optimizaciju pita „koliko to košta“? U principu, koliko para, toliko muzike. Ili u prevodu, ako neko želi dobro obavljen posao, to košta. Dakle optimizacija sajta i cene zavise isključivo od Vas. Sve zavisi od toga koliko je vlasnik sajta ozbiljan u nameri da uloži u dobru, isplativu investiciju koja će mu se vratiti višestruko. Dakle, koliko god da je neko spreman da uloži u posao optimizacije sajta, cena nije velika i te pare nisu bačene ili potrošene uzalud.

Pošto je internet marketing reklama kao i svaka druga (na tv, radiju, novinama…), što se bolje uradi, imaćete više ciljanih posetilaca i bolje ćete prodati Vaš proizvod ili uslugu. Razlika od reklama na televiziji je cena optimizacije sajta i plaćanja reklama na tv. Druga bitna razlika je u tome što će na sajt koji je dobro optimizovan dolaziti posetioci preko internet pretraživača koji traže upravo taj proizvod ili uslugu koji Vi nudite a reklame na tv recimo ne žele svi da gledaju. Prva strana na google pretraživaču je garancija uspeha jedne internet prezentacije. Pretraživanje je posle e-maila najviše korišćena stvar na internetu. Dakle, treba iskoristiti taj ogroman potencijal.

Na zapadu se recimo za taj posao plaća i do nekoliko puta više od vrednosti samog sajta.