Vratite Kažnjen Sajt na Gugl

Prva pomoć: kako povratiti izgubljeno rangiranje na Google ili kako da vratite sajt koji je kažnjen ili je naglo izgubio dosadašnje dobre pozicije u Gugl pretraživaču.

To je jedna od najgorih stvari koja se može desiti nekom vebmasteru: vaš vebsajt je izgubio svoje rangiranje na Guglu. Pad rangiranja može vaš biznis koštati puno novca. Ovaj članak će vam pomoći da povratite vaše izgubljene pozicije na Guglu.

Mogućnost 1: Gugl je kaznio vaš vebsajt

Da bi proverili da li je vaš vebsajt kažnjen od strane Gugla, potražite sajt „site:vašsajt.com“ (zamenite vašsajt.com imenom svog sopstvenog domena) na Guglu.

Ako Gugl ne prikazuje stranice vašeg vebsajta to znači da je vaš vebsajt definitivno kažnjen.

Gugl kažnjava samo sajtove koji koriste nedozvoljene spam metode optimizacije. Upravo iz tog razloga morate ukloniti sve ono što bi eventualno moglo dovesti do problema:

1.Uklonite sav spam sa stranica sajta:

• Uklonite skriven ili skoro skriven i teško vidljiv tekst sa vaših veb strana. Ponovo razmotrite upotrebe display:none i visibility:hidden – vidljivost:skrivena ukoliko ih koristite u CSS kodu vašeg vebsajta.

• Proverite titlove vaše veb strane, meta tagove pa čak i HTML komentare na vašoj veb strani i uklonite sve elemente koji mogu biti tumačeni kao pokušaj pretrpavanja (spamovanja) ključnih reči.

• Uklonite sva nepotrebna preusmeravanja, linkove ka sumnjivim sajtovima i sve duplikate strana sa vašeg sajta.

• Ako koristite skripte za blokiranje pretraživača na na vašem serveru, isključite te skripte. Mnoge skripte za blokiranje odvraćaju legitimne pretraživače sa tog sajta.

• Pobrinite se da vaš HTML kod bude čist i da vaša strana izgleda uredno. Nemojte koristiti automatski kreirane ulazne strane.

2. Sredite sve stvari koje su van sajta:

Stvari koje su važne a van sajta su često razlog za kazne rangiranja i njih je mnogo teže srediti nego ono što se nalazi na samom sajtu i što je pod vašom kontrolom.

• Ako ste učestvovali u nekim automatskim sistemima razmene linkova ili ako ste uplatili jeftine prekookeanske servise građenja linkova da bi dobili linkove do vašeg sajta onda je vrlo verovatno da su ovi linkovi flagovani kao spam od strane Gugla.

Gugl uopšte ne voli automatske link sisteme. Uklonite sve automatske link sisteme sa vašeg veb sajta, automatske direktorijume za razmenu linkova i slično i potrudite se da se oni sajtovi koji su se tu nalazili više ne linkuju sa vašim sajtom.

• Ako ste kupili linkove da bi unapredili vaše rangiranje pokušajte da se otarasite tih linkova. Plaćeni linkovi funkcionišu do određene granice, ali mogu dovesti vaš sajt u nevolju kada Gugl sazna da koristite plaćene linkove.

3. Podnesite zahtev za ponovno uključivanje u Google indeks.

Kada ste sigurni da su svi spam elementi uklonjeni možete podneti zahtev za ponovno uključenje.

Neka vaši zahtevi za ponovno uključenje budu kratki i precizni. Budite dobronamerni i objasnite šta ste sve preduzeli da biste očistili vaš sajt.

Mogućnost 2: Ovo je promena u algoritmu rangiranja

Pad rangiranja ne znači uvek da je vaš sajt i kažnjen.

1. Redizajnirali ste vaš sajt ili je vaš sajt relativno nov

Gugl takođe privremeno snižava rangiranje vebsajtova posle neke veće promene u dizajnu sajta. U tom slučaju, ne morate brinuti zbog pada rangiranja jer će vam Gugl vratiri vaše staro rangiranje posle nekog vremena.

Naravno, morate voditi računa o tome da novi dizajn vašeg veb sajta i dalje može biti raščlanjen od strane Gugla i da vaše nove veb strane još uvek sadrže ključne reči zbog kojih ste i želeli da budete rangirani.

2. Drugi veb sajtovi su bolji od vašeg

Optimizacija sajta za pretraživače nije nešto što se jednom završi i zaboravi i ne traje večno. Vaša konkurencija je sada možda poboljšala svoje vebsajtove tako da sada imaju bolji sadržaj i bolje linkove nego što vi imate.

Nijedan veb sajt ne može zadržati svoje rangiranje zauvek. Ponovo analizirajte sve svoje veb strane i optimizujte sadržaj vaših strana tako da bude kompatibilan sa najnovijim Guglovim algoritmom rangiranja u rezultatima pretrage.

Takođe, unapredite svoje beklinkove (povratne linkove ka sajtu) koji vode do vašeg sajta.

Gubljenje rangiranja na Guglu je teško za bilo koji sajt. Ako uradite sve ovo što smo gore opisali, velike su šanse da relativno brzo povratite svoje rangiranje na Guglu.