SEO Klijenti i Preporuke Seo Kompanija

Nakon provedenih godina u SEO industriji, svaki put me iznova iznenadi ta čudna pojava ili fenomen kada vlasnik sajta potpuno zanemari SEO savete i preporuke vezane za onpage optimizaciju. Mogu da razumem da neke promene možda neće biti moguće izvesti iz ovog ili onog razloga, možda način na koji je sajt urađen neće dozvoliti da neke stvari na njega budu primenjene, možda će to koštati previše ili trajati predugo, oduzeti previše vremena a potom neće dati željene rezultate, ili možda se jednostavno vlasnik sajta ne slaže sa tim da te sugestije budu primenjene na sajt, a to su sve potpuno opravdani razlozi.

Na kraju krajeva to je sajt klijenta, kao i njegov online brend, tako da sve finalne odluke donosi on i niko drugi. Međutim, kao provajder SEO usluga tog istog klijenta, i kao osoba koja je odgovorna za pozicije tog sajta, moja je dužnost da mu ponudim najbolju moguću strategiju vezano za optimizaciju stranica sajta, optimizaciju koda sajta kao i za preporuke tehničke prirode, na osnovu mog dosadasnjeg iskustva i na osnovu podataka koje posedujem o tom sajtu, ali konačna odluka je ipak – odluka vlasinka sajta.

seo klijenti i seo kompanije
seo klijenti i seo kompanije

Međutim, zašto bi vlasnik bilo kog sajta na svetu ikada zaposlio SEO firmu ili SEO konsultanta ili osobu koja se bavi optimizacijom sajtova za Google, Yahoo, MSN I druge pretraživače, plaćao seo usluge i seo konsultacije a zatim nakon toga ne želi da sprovede bilo koju od njihovih dobronamernih preporuka I SEO saveta a sve u cilju boljeg pozicioniranja sajta? Po mom mišljenju, to je kao da je unajmio ličnog trenera a nikada se nije pojavio ni na jednom jedinom treningu. Ili ako zamislimo čoveka koji kupuje auto, uplati novac za taj auto a zatim ne dođe da ga preuzme. Zašto bi bilo ko plaćao za analizu sajta, ekspertizu, proveru svih strana sajta za sve moguće onpage seo elemente, za proveru svih tehničkih stvari i karakteristika sajta, a da sve navedeno ne ide u njegovu korist tj. u korist njegovog sajta? Šta je poenta?

Radeći sa dosta seo klijenata koji su me angažovali za seo savete i za usluge seo optimizacije, tokom godina dosta njih je bilo veoma uzbuđeno i ushićeno zbog svoje SEO kampanje, bili su zaintrigirani, znatiželjni i željni da nauče više a neki od njih i nestrpljivi ne mogavši da sačekaju dan kada će prva strana na Google postati realnost. Međutim, ogroman trud mnogo sati, dani pa nekada i meseci provedeni u analiziranju sajta, stvaranju on-site SEO saveta, pravljenju internet marketing strategije za sajt, pravljenju word dokumenata sa svim stvarima koje je potrebno uraditi, kao I preporuka koje su obuhvatile razna istraživanja počev od onih za ključne reči, optimizaciju sadržaja sajta, strukturu sajta, interno linkovanje kao i razne druge faktore, u nekim slučajevima potrošeni su uzaludno, kako za klijenta tako i za mene i moje saradnike. Klijent je potrošio novac a ja i moji saradnici vreme, da li ima logike? Po meni je to čisto gubljenje vremena i bacanje novca, znači duplo golo.

Šta sledi dalje?

Nakon tri do četiri meseca rada sa mnom i mojim timom, moj klijent želi da zna zašto njihova SEO kampanja ne donosi više posetilaca i saobraćaja sa Googla na sajt, zbog čega rangiranje i pozicioniranje sajta ne ide onako kako treba da ide, uzlaznom putanjom. Uvek pokušavam da objasnim klijentima da bez jakog sajta na kome bi se zasnivala SEO kampanja, krajnji rezultati neće biti ni približan kao što može biti, i da je on-site SEO ili on-page SEO kritična komponenta jakog sajta. Svi ostali segmenti optimizacije i seo procesa praktično zavise od tog prvog koraka, jer bilo šta da se radi, mora da se napravi prvi korak.
Prošli smo kroz ovaj scenario sa nekoliko različitih klijenata, sa nekoliko različitih sajtova iz totalno različitih oblasti tokom godina i nakon tog iskustva, odlučio sam da bi sledeće stvari mogle biti razlog zašto neki klijenti imaju problema I poteškoća sa sprovođenjem onpage SEO optimizacije web sajta:

Nema unutrašnje podrške iz njihovog menadžmenta

U zavisnosti od veličine kompanije klijenta, vebmaster sajta možda ima previše posla svaki dan i totalno je pretrpan raznim drugim poslovima tako da jednostavno nema vremena za sprovođenje prioritetnih on site preporuka I saveta.
Marketing menadžer ili programer može zahtevati dosta vremena za sprovođenje naših preporuka, naročito ako je pretrpan poslom, međutim ponekad im je potrebno dosta dodatne podrške od strane menadžmenta firme da bi pomogli da SEO postane prioritet i da optimizacija sajta bude prioritetna stavka i u ostatku kompanije. Ukoliko vaš klijent nema visok nivo podrške za SEO, verovatno je da će uleteti u neki ćorsokak, što znatno otežava, usporava a nekada I dovodi u pitanje ceo SEO proces optimizacije i pozicioniranje sajta na Google.

Čekanje na odobrenje

Ovo je smrt SEO! Svaka firma ima lanac komandovanja, kroz koji treba da prođu seo preporuke kao i on-site SEO dokument, koji treba da prodje kroz ceo taj lanac, ali ukoliko je za to potrebno tri do šest meseci da bi se nešto odobrilo, pa makar to bila i neka sitnica, vaša SEO kampanja nikada neće uspeti, a optimizacija sajta će postati nemoguća misija. Ono što još više oteževa celu stvar je kada svako u tom lancu komandovanja doda svoje mišljenje I preporuke, ili se ne slaže sa preporukom i misli da je to čista glupost, što je totalno van pameti i onda ceo proces mora da ide iznova i iznova u krug! U ovom slučaju, vreme ide a rezultata nema.

Takođe vredi pomenuti, da li svi u vašoj kancelariji zaista treba da pročitaju i odobre svaki blog post pre nego što ode uživo na sajt? Trebaće šest nedelja, i kada se to izmeni, odobri, ponovo promeni, ponovo odobri, i na kraju, kada je post konačno objavljen, to će biti nešto sasvim drugo od onoga kako je prvobitno bilo napravljeno.

seo klijenti cekanje na odobrenje
seo klijenti cekanje na odobrenje

 

Kadrovske promene u kompaniji

Kad god postoji velika promena, sa osobljem i zaposlenima kod nekog klijenta, naročito ako se vaš kontakt često menja, to obično znači da će se pojaviti pauza (manja ili veća) u implementaciji SEO preporuka. Razmislite samo o tome koliko truda, vremena i energije ulažete u edukaciju vašeg kontakta o SEO, vodeći ih kroz ceo ovaj proces korak po korak i objašnjavajući im razlog zbog čega im nešto preporučujete i zbog čega im je nešto jako važno da urade – ukoliko odu sa tog radnog mesta ili budu premešteni na drugu poziciju u okviru kompanije, oni će znanje poneti sa sobom a ti se susrećeš sa novim kontaktom zaduženim za istu stvar i onda ide sve ispočetka!

Previše obuzeti klijenti

Neki klijenti jednostavno ne razumeju koliko je vremena I truda potrebno uložiti u seo kampanju I imaju neko svoje viđenje stvari. Ma koliko se trudili da im objasnite da to nije tako i da je to posao kao I svaki drugi, svaki pokušaj biće uzaludan. Na dosta saveta i preporuka reagovaće na način da su to čiste gluposti kao i da ne veruju da to što im se preporučuje ima bilo kakve veze sa seo optimizacijom sajta. Neki ljudi su jednostavno ubeđeni da znaju sve i to nije problem, samo je veliko pitanje zašto onda angažuju seo stručnjake ili seo kompanije i plaćaju ih za to, kada već sami mogu sve da urade?

Loša komunikacija i nerazumevanje

Izuzetno loša pojava kada se radi optimizacija sajta može da bude loša komunikacija sa klijentom. Svakako uvek gledamo sa pažnjom našeg klijenta i uvažavamo ga ceneći njegovo vreme. Ne želimo da ga opterećujemo svakom sitnicom ili promenama koje radimo na sajtu a koje će za njega i druge posetioce biti nevidljive. Međutim, postoje stvari i situacije kada se jenostavno moraju izvršiti konsultacije sa klijentom, iz prostog razloga jer će mu biti predložene promene koje će biti vidljive na sajtu. Tu ponekad nastaje problem i zastoj u komunikaciji, što može biti pogubno za sajt, za klijenta i za nas.

seo kompanije i losa komunikacija sa klijentima
seo kompanije i losa komunikacija sa klijentima

 

Zaključak

Kao i kada se radi svaki drugi posao, isto takav je i rad svakog seo stručnjaka, seo kompanije ili pojedinaca ili seo firme kojoj je optimizacija sajta za Google specijalnost. Za svaki posao je potrebno i neophodno napraviti prvi korak, jer kako da napravimo drugi ili peti ako nismo napravili prvi. SEO optimizacija za Google se isto tako radi korak po korak, prvo se radi seo optimizacija web stranica na samom sajtu pa tek posle toga se prelazi na ostale korake, kao što su optimizacija web sajta off-page, pozicioniranje web stranica dolazi tek na kraju.

On page optimizacija podrazumeva čitav niz stvari koje ako se urade pravilno, imaju neverovatan efekat na pozicioniranje web sranice, Međutim, ako se ovaj korak preskoči ili se samo delimično uradi, u tom slučaju krajnja pozicija jednog web sajta neće biti ni približno dobra kada bi je uporedili sa drugim web sajtom koji su ispoštovali sve neophodne korake, počev od prvog i najvažnijeg. Ako vlasnik želi da posluje uz pomoć internet maketing strategija i ako mu je optimizacija za pretraživače i naročito optimizacija za Google prioritet, treba da ispoštuje seo kompaniju ili seo stručnjaka kome je poverio ovaj odgovoran posao.

Takođe, ukoliko vlasnik bilo kog sajta želi sam da radi ovaj posao, može na Google pretraživaču da ukuca neki od pojmova kao što su seo optimizacija za početnike, optimizacija sajta za pretraživače ili seo optimizacija sajta za Google ili optimizacija sajta tutorijal i da krene sa radom. Ukoliko želi da angažuje nekoga kao što je seo kompanija ili firma kojoj je osnovna delatnost optimizacija sajtova, najbolje da ukuca na Google pretraživaču seo optimizacija cene i da pronađe koja mu cena optimizacije sajta najviše odgovara.