Naziv domena i seo

Naziv domena i SEO su apsolutno povezane stvari. Ako uzmemo na primer da još uvek nemate svoju internet prezentaciju, prva stvar koju treba da uradite je odabir odgovarajućeg domena tojest naziva domena (domain name). Sa moje tačke gledišta, seo optimizacija sajta za pretraživače počinje još prilikom odabira naziva domena. Ime domena je identifikacioni identitet Vaše firme na internetu, pa ga iz tog razloga treba pažljivo odabrati. Optimizacijasajta je naziv domena a .org je „nastavak“ ili TLD (top level domain) naše internet prezentacije koja pruža seo usluge na teritoriji Srbije. Pročitajte detaljnije o tome šta je Top Level Domain. Postoje brojne firme u Srbiji i inostranstvu koje pružaju usluge kao što je registracija domena. Izmedju ostalog, mi Vam nudimo registraciju domena bez ikakve dodatne provizije. Takodje, pomažemo Vam u odabiru odgovarajućeg domena za Vašu firmu, posao, kompaniju… Jedna od najpoznatijih kompanija za registraciju domena u svetu je godaddy a ima i drugih poznatih it kompanija koje se bave istim poslom. Ova kompanija je navedena čisto kao primer, ne radi reklamiranja. Jednostavnom pretragom na www.google.rs za „registracija domena“ možete pronaći firme koje se u Srbiji bave ovim poslom a rezultate ove pretrage možete pogledati ovde.

Šta je top level domain

Postoje razni nastavci (tld) domena, neki od najpoznatijih su .com .net .org .info .biz. TLD za srpsko internet tržište su .rs .co.rs .in.rs .org.rs .edu.rs. Postoje domeni koje mogu registrovati samo vlada i vladine organizacije, vojska, škole, organizacije i sl. Dakle, postoje neka ograničenja kada je reč o registraciji domena i za koje se moraju ispuniti odredjeni kriterijumi.

Evo nekih primera

* Fizičko lice može da registruje .in.rs i .rs domene.
* Firma može da naruči .co.rs i .rs domene.
* Organizacija može da registruje .org.rs i .rs domene.
* Udruženje može da registruje .org.rs i .rs domene.
* Škola može da registruje .edu.rs i .rs domene.

Naziv domena i ključne reči

Domen treba da sadrži ključne reči posla kojim se bavite ili naziv Vaše firme ili kompanije. Nikako nije poželjno sa seo aspekta izabrati na primer ime-vašeg-domena-vaše-ključne-reči.net. Već nekoliko puta smo napomenuli da je SEO ili optimizacija sajta za internet pretraživače dugotrajan proces koji se sastoji od više faza i zavisi od dosta faktora. Isto važi i za Vaš domen. To je početak optimizacije Vašeg budućeg uspešnog sajta. Godinama unazad je bilo dosta polemika o tome dali ključne reči u nazivu domena imaju uticaja na seo i pozicioniranje sajta u pretraživaču. Neki su čak tvrdili da će domen sa odgovarajućim ključnim rečima automatski biti dobro pozicioniran za te ključne reči, dok su drugi imali mišljenje da to nema nikakvog uticaja na seo. Ipak, ukoliko je sajt atraktivan i ima kvalitetan sadržaj, naziv domena će definitivno imati uticaja na bolje rangiranje. Takodje, kada razmenjujete linkove i tražite od drugih webmastera da linkuju na Vaš sajt, neki će postaviti tekst linka koji Vi želite, drugi će iz naziva domena izvući logične ključne reči i taj tekst postaviti kao link (vaš domen) a neki će jednostavno postaviti tekst linka www.vašdomen.com. Ovo je jako bitna stvar i može imati neverovatno veliki uticaj i pozitivan efekat na rangiranje Vašeg sajta na google i ostalim internet pretraživačima.