Kako optimizovati sajt za Google i kako uraditi seo optimizaciju sajta jedno je od najčešćih pitanja koje postavljaju vlasnici sajtova, bilo onih koji su tek napravljeni ili koji postoje kraće ili duže vreme na internetu.

Kratko i jasno pitanje na koje nažalost nema kratkog i jednostavnog odgovora, ali ko želi, može svašta i sam da nauči i uradi. Na ovaj način možete sami mnogo da doprinesete svom sajtu i svom poslu. Naravno za sve je potrebno vreme, rad i strpljenje, to se podrazumeva.

Kako uraditi seo optimizaciju?

Kao prvo, odmah treba naglasiti da svako može u nekoj meri (manjoj ili većoj) optimizovati svoj sajt. U kolikoj meri će uspeti i dokle će stići sa optimizovanjem opet zavisi od volje i želje kao i od vremena koje ima na raspolaganju za učenje novih stvari, čitanje tutorijala sa interneta i primenu istih na svoj sajt.

Takođe, u zavisnosti od toga u kom CMS-u je sajt napravljen i kakve mogućnosti nudi za optimizaciju, od toga zavisi i uspešnost same optimizacije.

Ukoliko je vlasnik ujedno i vebmaster sajta i radi na njegovom održavanju i ažuriranju, njemu će biti neuporedivo lakše da sam uradi neke stvari i primeni seo tehnike u cilju bolje optimizovanosti svog sajta.

U suprotnom, ljudima koji nikada nisu imali nikakav kontakt sa HTML WordPress Joomla PHP Photoshopom niti bilo čim drugim, ovo može predstavljati problem i biće im neuporedivo teže mada ne i nemoguće da neke stvari primene.

Ovom prilikom uzeću u obzir da ljudi koji ovo čitaju imaju osnovno ili malo naprednije predznanje o sajtovima i svemu gore navedenom.

Dakle da krenemo redom, kao što predpostavljam da svi već znamo ali nije na odmet da ponovimo, optimizacija sajta se grubo može podeliti na posao optimizacije na sajtu i stvari koje se rade van sajta.

U ovom članku glavni fokus će biti optimizacija na sajtu ili onpage seo optimizacija sajta.

Ranije se smatralo da ovo nije toliko bitan faktor, međutim, vremenom je Google pridavao sve više značaja onpage optimizovanosti sajtova, a danas ukoliko sajt nije onpage optimizovan, optimizacija postaje nemoguća misija.

Da krenemo redom, kada su u pitanju stvari na sajtu koje treba uraditi, možemo ih podeliti na tehničke stvari i optimizaciju sadržaja sajta.

Tehnićke stvari su brzina sajta, validan HTML kod sajta koji je ispravan i čitljiv za Google, dobra pravilna i posetiocima jasna struktura sajta, ispravnost linkova na sajtu (provera svih linkova na sajtu da vode na postojeće strane bez 404 grešaka), mapa sajta u .xml formatu, ispravan robots.txt fajl, opredeljivanje za verziju sajta sa ili bez www, prilagođenost sajta za mobilne telefone, tablete itd. Slike koje su optimizovane za web, neki su od najvažnijih tehničkih stvari koje imaju direktan uticaj na optimizaciju sajta i njegovo rangiranje.

Sa druge strane, drugi nezaobilazan faktor i odgovor na pitanje kako optimizovati sajt jeste sadržaj sajta koji treba da bude kvalitetan, relevantan i optimizovan.

Istraživanje i pronalaženje odgovarajućih ključnih reči je od neprocenjivog značaja za svaki sajt. Proverite svoj sajt i istražite ključne reči koje se na Google pretražuju i proverite koje stranice i teme možete dodati na sajt sa tim ključnim rečima ukoliko ih već nemate na svom sajtu.

Dodavanje sajta na Google webmaster tools je od neprocenjive vrednosti za svaki sajt koji teži ka tome da bude optimizovan, ispravan i da prati Google smernice. Kada se sajt prijavi i verifikuje, Google vam može pružiti niz korisnih informacija šta treba ispraviti i uraditi i na taj način možete poboljšati svoj sajt.

Kada se zapitate kako da optimizujem sajt, prvo što treba da uradite je da otvorite svoju internet prezentaciju u svom veb pregledaču i postavite sebe u ulogu posetioca vašeg sajta.

Dakle, vi ste posetilac sajta na kome tražite određene stvari. Zapitajte se prvo da li je navigacija sajta jasna, pregledna, dostupna i napravljena tako da posetilac može lako da se snađe i otvara različite strane sajta.

Proverite da li su sve najvažnije stranice na sajtu lako dostupne posetiocima, da li je telefon za kontakt, e-mail adresa, ulica i broj i kontakt stranica uočljiva.

Da li naslovna stranica koja je ujedno i najvažnija sadrži sve najbitnije informacije koje treba da sadrži i da li je dizajn takav da potencijalnim kupcima ili korisnicima usluga omogućava da na lak i jednostavan način nešto kupe, ukoliko je u pitanju internet prodavnica.

Proverite brzinu sajta sami surfovajući po sajtu a potom i sa alatima koji za to služe. Najrelevantniji za to su svakako Google page speed test, Gtmetrix, pingdom i drugi. Ukoliko brzina nije zadovoljavajuća, vidite šta od sugestija možete sami da uradite.

Proverite ispravnost koda sajta sa HTML validatorom i vidite koje su greške u pitanju ako ih ima. Za ispravljanje eventualnig grešaka nekada je potrebo znanje PHP-a, HTML-a ili CMS-a u kome je sajt napravljen.

Zatim možete proveriti imate li neispravne linkove tj. Linkove na sajtu koji vode na nepostojeće stranice. Ako ih ima, ispravite linkove da vode na postojeće strane ili ih izbrišite ako te strane više ne postoje. U ovu svrhu koriste se mnogi programi i online alati, jedan od njih je i online broken link checker.

Proverite da li ja vaš sajt prilagođen za sve mobilne uređaje, ako nije, vidite može li se to ispraviti ili razmislite o novom sajtu sa „responsive” dizajnom koji je prilagođen mobilnim telefonima i ostalim mobilnim uređajima. To možete uraditi na linku Google mobile-friendly test.

Ukoliko je već nemate, mapu sajta možete napraviti na veoma lak način, postoji bezbroj alata na internetu pomoću kojih možete sami napraviti mapu sajta, postaviti je i prijaviti je na Google webmaster tools.

Proverite imate li meta tagove na svakoj stranici sajta: Title, description i keywords meta tagove (za keywords mnogi smatraju da se više ne koristi), ali prva dva treba da budu unikatni za svaku stranicu koja postoji na vašem sajtu.

Slike koje imate na sajtu treba da budu optimizovane i što je moguće manje u kilobajtima. Nije dovoljno samo ih optimizovati za web u fotošopu. Na internetu postoji mnoštvo alata za ovu svrhu.

Potrudite se da na sajt dodajete sveže teme, relevantne delatnosti posla kojim se bavite. Takođe, proverite da li su sve kontakt informacije ispravne i aktuelne, ako nisu, korigujte ih.

Kada ste uradili dosada navedeno, možete prijaviti svoj sajt u lokalne i globalne direktorijume. Takođe, radi bržeg indeksiranja, u webmaster tools imate opciju fetch as google, kliknite na nju a zatim na index website. Google će vas postepeno nakon indeksiranja obaveštavati o raznim detaljima u vezi vašeg sajta.

Google Plus je nezaobilazan deo današnjeg internet marketinga, poslovnu stranu možete vrlo lako otvoriti ukoliko imate Google nalog.

Google analytics je veoma korisna statistika koje pruža informacije iz prve ruke od Google u vezi broja poseta sajta, ko su korisnici, odakle dolaze, kojeg su uzrasta i interesovanja, kao i čitav niz drugih informacija koje možete pametno iskoristiti radi unapređenja svog veb sajta.

Ukoliko vašeg preduzeća još uvek nema na Google mapama, pravi je trenutak da ga postavite. Sve što vam treba kao uostalom i za sve Google servise je Google nalog.

Ako posedujete video snimke posla kojim se bavite, treba da otvorite Youtube kanal za vašu firmu i tu postavite snimke. Obratite pažnju da taj Youtube kanal bude povezan sa Google plus stranicom vašeg biznisa a ne sa vašim profilom.

Ako nekim slučajem još uvek nemate Facebook stranu za delatnost koju obavljate, odmah je otvorite. Objavljujte na istoj slike, video snimke i teme sa vašeg sajta i potrudite se da uvek bude ažurirana.

Isto važi i za Twitter nalog koji kada otvorite treba da koristite i tvitujete o svom biznisu, da pratite druge profile sličnih intereosvanja.

Linkedin kao poslovna društvena mreža nudi neverovatne mogućnosti za povezivanje sa ljudima širom sveta, treba da iskoristite sve prednosti koje nudi i pored profila otvorite i poslovnu stranicu za biznis kojim se bavite.

Pinterest takođe predstavlja mrežu koju treba da iskoristite na najbolji mogući način. Služi za postavljanje slika iz svih mogućih oblasti, tako da je vreme da i tamo otvorite nalog ako ga nemate.

Isto važi i za Instagram.

Na svoj sajt ako već niste treba da postavite linkove do biznis profila ka svim društvenim mrežama koje imate i koristite.

Neko se sada može zapitati a zašto onda da angažujem nekoga da mi radi optimizaciju sajta kada sve mogu i sam?

Vremenom ćete sami videti šta ste i koliko uspeli da uradite i dokle ste stigli. Ukoliko i pored svega niste zadovoljni ostvarenim rezultatima, vreme je da angažujete nekoga.

Ako možete i želite sami optimizovati sajt a nemate vremena i mogućnosti, treba da pronađete nekoga ko će to raditi umesto vas.

Nakon svega navedenog, odgovor na pitanje kako optimizovati sajt nekome može izgledati lako a nekome ne.

Ovo je samo jedan deo optimizacije sajta, ona se radi neprestano i u kontinuitetu. Može trajati od par meseci, godinama ili stalno u zavisnosti od raznih faktora. Google često uvodi novine koje je neophodno ispoštovati, tako da je potrebno da stalno budete informisani o poslednjim trendovima i novostima u vezi seo optimizacije web sajtova za pretraživače.

Optimizacija sajta jeste neprekidan proces. ili se radi ili ne, ko odustane sigurno neće uspeti, ko želi i hoće, uspeh mora doći, pre ili kasnije.

Drugi deo koji se odnosi na dolazne linkove ka sajtu i predstavlja drugi deo odgovora na pitanje kako optimizovati sajt, obradićemo u nekoj drugoj temi.

Iskreno se nadamo da smo uspeli da makar malo pomognemo svima koji se pitaju kako da sami optimizuju sajt.

Podeli na: