Kako optimizovati sajt za Google i kako uraditi seo optimizaciju sajta jedno je od najčešćih pitanja koje postavljaju vlasnici sajtova, bilo onih koji su tek napravljeni ili koji postoje kraće ili duže vreme na internetu.

Kratko i jasno pitanje na koje nažalost nema kratkog i jednostavnog odgovora, ali ko želi, može svašta i sam da nauči i uradi. Na ovaj način možete sami mnogo da doprinesete svom sajtu i svom poslu. Naravno za sve je potrebno vreme, rad i strpljenje, to se podrazumeva.

Kako uraditi seo optimizaciju?

Kao prvo, odmah treba naglasiti da svako može u nekoj meri (manjoj ili većoj) optimizovati svoj sajt. U kolikoj meri će uspeti i dokle će stići sa optimizovanjem opet zavisi od volje i želje kao i od vremena koje ima na raspolaganju za učenje novih stvari, čitanje tutorijala sa interneta i primenu istih na svoj sajt. Tako da ako se i Vi pitate Kako uraditi seo optimizaciju, ostanite, pročitajte i probajte primeniti neke od saveta. Neće Vam škoditi, samo možete imati koristi. A usput i naučiti neke korisne stvari.

Takođe, u zavisnosti od toga u kom CMS-u (CMS – skraćenica od Engleskog Content Management System, na Srpskom Sistem za upravljanje sadržajem Joomla, WordPress, Magento itd…) je sajt napravljen i kakve mogućnosti nudi za optimizaciju, od toga zavisi i uspešnost same optimizacije.

Ukoliko je vlasnik ujedno i vebmaster sajta i radi na njegovom održavanju i ažuriranju, njemu će biti neuporedivo lakše da sam uradi neke stvari i primeni seo tehnike u cilju bolje optimizovanosti svog sajta.

U suprotnom, ljudima koji nikada nisu imali nikakav kontakt sa HTML WordPress Joomla PHP Photoshopom Dreamweaverom niti bilo čim drugim, ovo može predstavljati problem i biće im neuporedivo teže mada ne i nemoguće da neke stvari primene.

Ovom prilikom uzeću u obzir da ljudi koji ovo čitaju imaju osnovno ili malo naprednije predznanje o sajtovima i svemu gore navedenom.

Dakle da krenemo redom. Kao što predpostavljam da svi već znamo ali nije na odmet da ponovimo, optimizacija sajta se grubo može podeliti na posao optimizacije na sajtu i stvari koje se rade van sajta.

Kako se radi on page seo optimizacija?

U ovom članku glavni fokus će biti optimizacija na sajtu ili onpage seo optimizacija sajta.

Ranije se smatralo da ovo nije toliko bitan faktor, međutim, vremenom je Google pridavao sve više značaja onpage optimizovanosti sajtova, a danas ukoliko sajt nije onpage optimizovan, optimizacija postaje nemoguća misija.

Da krenemo redom, kada su u pitanju stvari na sajtu koje treba uraditi, možemo ih podeliti na tehničke stvari i optimizaciju sadržaja sajta.

Tehnićke stvari su brzina sajta, validan HTML kod sajta koji je ispravan i čitljiv za Google, dobra pravilna i posetiocima jasna struktura sajta, ispravnost linkova na sajtu (provera svih linkova na sajtu da vode na postojeće strane bez 404 grešaka), mapa sajta u .xml formatu, ispravan robots.txt fajl, opredeljivanje za verziju sajta sa ili bez www, prilagođenost sajta za mobilne telefone, tablete itd. Slike koje su optimizovane za web, neki su od najvažnijih tehničkih stvari koje imaju direktan uticaj na optimizaciju sajta i njegovo rangiranje.

Kako optimizovati sajt za Google, kako uraditi seo optimizaciju sajta

Kako optimizovati sajt?

Razmišljate o tome kako optimizovati sajt? Sa druge strane, drugi nezaobilazan faktor i odgovor na pitanje kako optimizovati sajt jeste sadržaj sajta koji treba da bude kvalitetan, relevantan i optimizovan.

Istraživanje i pronalaženje odgovarajućih ključnih reči je od neprocenjivog značaja za svaki sajt. Proverite svoj sajt i istražite ključne reči koje se na Google pretražuju i proverite koje stranice i teme možete dodati na sajt sa tim ključnim rečima ukoliko ih već nemate na svom sajtu.

Dodavanje sajta na Google Search Console je od neprocenjive vrednosti za svaki sajt koji teži ka tome da bude optimizovan, ispravan i da prati Google smernice. Kada se sajt prijavi i verifikuje, Google vam može pružiti niz korisnih informacija šta treba ispraviti i uraditi i na taj način možete poboljšati svoj sajt.

Kada se zapitate kako da optimizujem sajt, prvo što treba da uradite je da otvorite svoju internet prezentaciju u svom veb pregledaču i postavite sebe u ulogu posetioca vašeg sajta.

Dakle, vi ste posetilac sajta na kome tražite određene stvari. Zapitajte se prvo da li je navigacija sajta jasna, pregledna. Da li je dostupna i napravljena tako da posetilac može lako da se snađe i otvara različite strane sajta.

Kako se radi seo optimizacija?

Pitali su me mnogi kako se radi seo optimizacija? Kratkog i jasnog odgovora nažalost nema. Ali zato ima godima stvari koje možemo sami uraditi. I na taj način olakšati sebi posao. Proverite da li su sve najvažnije stranice na sajtu lako dostupne posetiocima, da li je telefon za kontakt, e-mail adresa, ulica i broj i kontakt stranica uočljiva.

Da li naslovna stranica koja je ujedno i najvažnija sadrži sve najbitnije informacije koje treba da sadrži i da li je dizajn takav da potencijalnim kupcima ili korisnicima usluga omogućava da na lak i jednostavan način nešto kupe, ukoliko je u pitanju internet prodavnica.

Proverite brzinu sajta sami surfovajući po sajtu a potom i sa alatima koji za to služe. Najrelevantniji za to su svakako Google page speed test, Gtmetrix, pingdom, Web page test i drugi. Ukoliko brzina nije zadovoljavajuća, vidite šta od sugestija možete sami da uradite.

Kako naučiti seo optimizaciju?

Kako naučiti seo optimizaciju je pitanje sasvim druge prirode od onih kako uraditi kako napraviti itd itd. Zašto? Zato što se danas brzo živi, informacije putuju brzinom svetlosti sa kraja na drugi kraj sveta. I svi bi nešto na brzinu, na mufte. Na brzaka da se uradi, završi i slično. Toga kod ozbiljnih seo agencija i frilensera nema. Jedan čovek mi je bukvalno rekao ja bih samo malo te optimizacije i to je to. Kao da smo na pijaci :) Znači onaj ko hoće može sam da nauči onoliko koliko njemu treba. Ako ga mrzi da uči, mora pronaći nekoga ko će to raditi umesto njega. Proverite ispravnost koda sajta sa HTML validatorom i vidite koje su greške u pitanju ako ih ima. Za ispravljanje eventualnig grešaka nekada je potrebo znanje PHP-a, HTML-a ili CMS-a u kome je sajt napravljen.

Zatim možete proveriti imate li neispravne linkove tj. Linkove na sajtu koji vode na nepostojeće stranice. Ako ih ima, ispravite linkove da vode na postojeće strane ili ih izbrišite ako te strane više ne postoje. U ovu svrhu koriste se mnogi programi i online alati, jedan od njih je i online broken link checker.

Proverite da li ja vaš sajt prilagođen za sve mobilne uređaje, ako nije, vidite može li se to ispraviti ili razmislite o novom sajtu sa „responsive” dizajnom koji je prilagođen mobilnim telefonima i ostalim mobilnim uređajima. To možete uraditi na linku Google mobile-friendly test.

Ukoliko je već nemate, mapu sajta možete napraviti na veoma lak način, postoji bezbroj alata na internetu pomoću kojih možete sami napraviti mapu sajta, postaviti je i prijaviti je na Google webmaster tools.

Kako optimizovati sajt za Google

Proverite imate li meta tagove na svakoj stranici sajta: Title, description i keywords meta tagove (za keywords mnogi smatraju da se više ne koristi), ali prva dva treba da budu unikatni za svaku stranicu koja postoji na vašem sajtu.

Slike koje imate na sajtu treba da budu optimizovane i što je moguće manje u kilobajtima. Nije dovoljno samo ih optimizovati za web u fotošopu. Na internetu postoji mnoštvo alata za ovu svrhu.

Potrudite se da na sajt dodajete sveže teme, relevantne delatnosti posla kojim se bavite. Takođe, proverite da li su sve kontakt informacije ispravne i aktuelne. Ako nisu, korigujte ih obavezno.

Kada ste uradili dosada navedeno, možete prijaviti svoj sajt u lokalne i globalne direktorijume. Takođe, radi bržeg indeksiranja, u webmaster tools search console imate opciju da u par klikova indeksirate svoj website. Google će vas postepeno nakon indeksiranja obaveštavati o raznim detaljima u vezi vašeg sajta. I ne samo to. Imate detaljan izveštaj o bukvalno svemu što je u vezi sajta ok a šta nije. Šta je dobro a šta treba popraviti, izbrisati, promeniti… Ako se pametno koristi, Google Search Console može biti i jedini neophodni alat koji ćete koristiti. Zvuči neverovatno, zar ne? I meni je dok nisam napornim radom otkrio mnoge stvari.

Google Plus je nezaobilazan deo današnjeg internet marketinga, poslovnu stranu možete vrlo lako otvoriti ukoliko imate Google nalog.

Google analytics je veoma korisna statistika koje pruža informacije iz prve ruke od Google u vezi broja poseta sajta. Ko su korisnici, odakle dolaze, kojeg su uzrasta i interesovanja… Kao i čitav niz drugih informacija koje možete pametno iskoristiti radi unapređenja svog veb sajta.

Kako uraditi seo optimizaciju sajta za Google i druge pretrazivace?

Ukoliko vašeg preduzeća još uvek nema na Google mapama, pravi je trenutak da ga postavite. Sve što vam treba kao uostalom i za sve Google servise je Google nalog. Vaše preduzeće će biti vidljivo korisnicima širom planete. Sa tim što Google maps ili Google mape za Vaše preduzeće može biti fenomenalna marketing podrška. Naravno, ukoliko je iskoristite na najbolji mogući način. Praktično, ova alatka je veoma moćna, toliko da ne možete ni da predpostavite. Google Vam čak nudi i opciju potpuno besplatnog veb sajta. Ukoliko već nemate svoj. Ovo je samo jedna od bezbroj stvari koje su Vam na raspolaganju. Ko je zainteresovan može o ovome saznati mnogo više na linku www.google.com/business/faq/. Tu se nalaze najčešća pitanja i odgovori za razne stvari vezane za poslovni listing na Guglu.

Ako posedujete video snimke posla kojim se bavite, treba da otvorite Youtube kanal . Glupo je i spominjati veličinu, popularnost i važnost Jutjuba danas. On takođe može imati ogromni značaj za vašu firmu. E sada, sve zvuči lako ali za sve je potrebno vreme a Boga mi i umeće. Obratite pažnju da taj Youtube kanal bude povezan sa Google plus stranicom vašeg biznisa a ne sa vašim profilom. Ovo više nije aktuelno, jer Google plus je prestao da radi odavno.

Kako uraditi SEO uz društvene mreže

Ako nekim slučajem još uvek nemate Facebook stranu za delatnost koju obavljate, odmah je otvorite. Objavljujte na istoj slike, video snimke i teme sa vašeg sajta i potrudite se da uvek bude ažurirana. Isto važi i za poslovnu Instagram stranicu. Ovo je danas zaista nezaobilazna karika. U koju obavezno treba da ubacite nedavno pominjan Google poslovni profil.

Isto važi i za Twitter nalog koji kada otvorite treba da koristite i tvitujete o svom biznisu. Zatim da pratite druge profile sličnih intereosvanja.

Linkedin kao poslovna društvena mreža nudi neverovatne mogućnosti za povezivanje sa ljudima širom sveta. Treba da iskoristite sve prednosti koje nudi i pored profila otvorite i poslovnu stranicu za biznis kojim se bavite.

Pinterest takođe predstavlja mrežu koju treba da iskoristite na najbolji mogući način. Služi za postavljanje slika iz svih mogućih oblasti. Tako da je vreme da i tamo otvorite nalog ako ga nemate.

Isto važi i za još neke od društvenih mreža koje eventualno već koristite.

Na svoj sajt ako već niste treba da postavite linkove do biznis profila ka svim društvenim mrežama koje imate i koristite.

Kako optimizovati sajt i zašto da plaćam nekoga kada mogu i sam

Neko se sada može zapitati a zašto onda da angažujem nekoga da mi radi optimizaciju sajta kada sve mogu i sam?

Vremenom ćete sami videti šta ste i koliko uspeli da uradite i dokle ste stigli. Ukoliko i pored svega niste zadovoljni ostvarenim rezultatima, vreme je da angažujete nekoga.

Ako možete i želite sami optimizovati sajt a nemate vremena i mogućnosti, treba da pronađete nekoga ko će to raditi umesto vas.

Nakon svega navedenog, odgovor na pitanje kako optimizovati sajt nekome može izgledati lako a nekome ne.

Dakle, cela poenta je u sledećoj stvari tj. stvarima:

Želite li sami da radite seo?

Imate li volju i želju da učite?

Imate li vremena za učenje, jer će Vam biti neophodno?

Koji je tip Vašeg biznisa/firme?

Koliko zarađujete mesečno, možete li priuštiti seo stručnjaka?

Kako Vam sada zvuči kako uraditi optimizaciju sajta

Nakon pročitanog teksta, budite iskreni prema sebi, preslišajte se u smislu da li možete i koliko. Ukoliko imate sreće i konkurencija Vam je mala, možete uz neuporedivo manje truda i rada postići rezultate. Ili, ukoliko niste sigurni, probajte pa vidite kako Vam ide. Uvek postoji rešenje samo je put do njega različit. Kada smo već kod toga, preko noći nema ništa od posla. Potreban je bar neki mesec za prve rezultate. Ukoliko imate ogromnu volju i želju da naučite da radite posao seo optimizacije, u startu ste u prednosti.

Ovo je samo jedan deo optimizacije sajta, ona se radi neprestano i u kontinuitetu. Može trajati od par meseci, godinama ili stalno u zavisnosti od raznih faktora. Google često uvodi novine koje je neophodno ispoštovati. Tako da je potrebno da stalno budete informisani. Šta je novo u oblasti SEO optimizacije? Uvek morate biti u toku sa poslednjim trendovima. Sa novostima u vezi seo optimizacije web sajtova za pretraživače.

Optimizacija sajta jeste neprekidan proces. ili se radi ili ne. Ko odustane sigurno neće uspeti. Ko iskreno želi i hoće, uspeh mora doći, pre ili kasnije.

Kako se radi seo optimizacija uz pomoć linkova

Drugi deo koji se odnosi na dolazne linkove ka sajtu će biti čim uhvatim malo slobodnog vremena. Ujednom predstavlja drugi deo odgovora na pitanje kako optimizovati sajt. Njega ćemo obraditi u nekoj drugoj budućoj temi.

Iskreno se nadamo da smo uspeli da makar malo pomognemo svima koji se pitaju kako da sami optimizuju sajt.

Takođe. između ostalog, ovaj članak jasno pokazuje jedan delić posla kako se radi optimizacija sajta.

Svi znamo da nema ništa lako, pa tako i Seo optimizacija nije izuzetak. Ali ko iskreno želi i hoće da uči i nije lenj, ima odlične preduslove da sam (što je najteže ali i najbolje) nauči jednu od trenutno najtraženijih profesija u svetu. Koja ima odličnu perspektivu – bar se nadam da je tako.

Srodne teme

O nama

Izrada sajta

Izrada i optimizacija sajta

Optimizacija sajta cena

Podeli na: