Google – U današnje vreme jedan pretraživač je praktično postao sinonim za sve pretraživače interneta – u pitanju je svakako GOOGLE. Google pretraživač je za kratko vreme postao najzastupljeniji i najvažniji pretraživač u globalnim razmerama, tako da danas praktično ne postoji osoba koja nije čula za Google ili koja ne koristi barem neki od servisa koje Google nudi.

Ne postoji pojam, termin, fraza ili ključna reč koju možete da unesete u ovaj najmoćniji pretraživač na svetu, svima poznatiji kao Google a da on za nju nije čuo. Bukvalno sve što vam može pasti na pamet, možete da pretražite u Google-u i budite sigurni da ćete dobiti najnovije i najrelevantnije informacije i uopšte sve informacije koje postoje na internetu a koje su direktno povezane sa vašim pojmom pretrage i da ćete na ovaj jednostavan način moći da saznate sve što vas zanima.

Dakle sve je prosto i jednostavno, kada se ukucaju ključne reči Google izbacuje rezultate koji su po njegovom trenutnom algoritmu najrelevantniji za te ključne reči po redosledu od 1-10 po strani i po stranama od 1 do beskonačno…

Upotreba Goolge pretraživača je vrlo jednostavna, i dostupan je na svim računarima, tabletima telefonima i svim ostalim mobilnim uređajima, kao i na mnogim svetskim jezicima. Mogućnosti koje ovaj ptretaživač nudi jesu ogromne, pa tako postoji mogućnost da vršite pretragu u nekoliko delova sekunde, na različitim jezicima, korišćenjem teksta, znakova, govora i slično.

google

Google servisi

Google prevodilac (Google translate) je servis koji mnogi korisnici interneta širom sveta koriste prilikom prevođenja reči, fraza ili čak celih tekstova.

Google nudi brzu i jednostavnu pretragu slika širom interneta po istom principu kao i prilikom pretraživanja veba, samo je potrebno napisati ključne reči ili bilo koju frazu koja vam padne na pamet ili koja vam je u datom trenutku potrebna i rezultati pretrage za slike Google će vam ponuditi u deliću sekunde.

Google Plus je društvena mreža koja je neverovatno napredovala u poslednjih nekoliko godina. Ima ogroman broj korisnika koji je svakodnevno koriste u različite svrhe. Google+ spada u sam vrh kada su u pitanju društvene mreže kako po broju korisnika tako i po mnogim drugim stvarima. Google plus stranice su naročito zanimljive korisnicima jer ih Google nekada izbacuje kao relevantne u rezultatima pretraživanja interneta.

Google elektronska pošta svima poznata kao Gmail je svakako servis koji je svima veoma dobro poznat. Gmail takođe spada u kategoriju Google servisa koji imaju ogroman broj korisnika širom planete Zemlje.

Ono što je veoma dobro je činjenica da bilo koji korisnik sa jednim nalogom na Google može koristiti sve servise koje Google nudi, tako da su stvari krajnjim korisnicima potpuno olakšane.

Google video servis svima poznat po imenu Youtube je vrtoglavo napredovao poslednjih godina, a danas Youtube predstavlja pojam kada se pomisli na video snimke na internetu. U svojoj bazi videa Youtube ima na desetine ili na stotine milijardi snimaka i taj broj raste iz dana u dan. Ne postoji korisnik interneta koji barem jednom nije posetio Youtube ili gledao neki video na nekom sajtu koji se prikazuje sa ovog veoma popularnog video servisa.

Google mape jesu odlična stvar, mape su napredovale do te mere da Google poslednjih godina pored satelitskih i mapa terena korisnicima nudi i Google street view što korisniku omogućava da vidi lokaciju koju pretražuje ili za koju je zainteresovan iz perspektive uličnog prolaznika, što je uistinu fenomenalno.

Za vebmastere, veb dizajnere, vlasnike web sajtova kao i za seo firme ili pojedince koji se bave optimizacijom sajtova, napravljeni su servisi kao što su Google webmaster tools i Googla analytics, koji im mogu biti od velike pomoći za seo.

Google webmaster tools nudi mogućnost praćenja i korigovanja mnogih stvari na nekom sajtu na veoma brz lak i jednostavan način. Korisnik samo treba da prijavi i verifikuje svoj veb sajt i odmah može početi sa korišćenjem ovog veoma korisnog servisa. Nakon toga će imati mnogo bolju sliku o svojoj internet prezentaciji i uvid u stvari koje na sajtu eventualno treba ispraviti, promeniti, dodati ili ukloniti sa sajta. Pokazao se kao izuzetno koristan za sve kojima je stalo da imaju bolji, brži, za mobilne uređaje prilagođen i uopšte u celini kvalitetniji sajt po strogim pravilima i standardima koje Google nalaže i u kontinuitetu menja.

Google Analytics je najkorišćeniji servis za analitiku sajtova na internetu. Korisnici su u mogućnosti da iz prve ruke imaju uvid i saznaju tačnu posećenost sajta, odakle im dolazi najviše poseta iz koje države, grada, mesta pa čak i koji operativni sistem i browser koriste posetioci. Takođe, postoji mogućnost praćenja u realnom vremenu broja korisnika koji se trenutno nalaze na sajtu kao i čitav niz drugih mogućnosti koji direktno mogu pomoći vlasnicima sajtova, vebmasterima i ljudima koji rade seo optimizaciju sajta da izvše određene ispravke i korekcije u cilju bolje posećenosti.

Mogućnosti su neograničene, tako da Google pretraživač možete koristiti u privatne, ali i poslovne svrhe. Google može da vam pomogne i u vašem poslovanju, ukoliko se ime vaše firme nađe na spisku rezultata pretrage određenog pojma. U tom slučaju sajt vaše firme imaće neuporedivo više poseta a samim tim i vaš posao će napredovati.

Optimizacija sajta za Google se uravo i radi iz razloga jer je Google najinteresantniji među svim pretraživačima interneta. Ako se uradi kvalitetno i na pravi način, može imati neslućene pozitivne efekte za poslovanje neke firme, koja će u slučaju da se sajt nađe među prvim rezultatima prilikom pretraživanja na Google znatno povećati promet i prodaju svojih usluga i proizvoda. Google seo je zato veoma bitna stavka i one firme kojima je seo optimizacija za Google bila prioritet, najbolje znaju koliko im je to doprinelo u ukupnom poslovanju u pozitivnom smislu.

Na taj način bićete poznati korisnicima širom interneta, globalno i lokalno, a kojih je svakoga dana sve više, pominjaće se vaše poslovanje i moći ćete da ostvarite pozitivne efekte. Cela stvar je veoma jednostavna, preko Google pretrage se svakodnevno vrši na milione ili milijarde pretraga različitih pojmova i ključnih reči od strane internet korisnika. Ukoliko se vaš sajt nađe na prvoj strani ili još bolje pri samom vrhu pretrage, neuporedivo ćete bolje poslovati nego u situaciji kada je pozicija sajta na Google lošija u odnosu na vašu konkurenciju koja u tom slučaju preuzima klijente koji pretražuju proizvode ili usluge koje nudite.

Neverovatne mogućnosti koje Google nudi daju veću šansu vašem biznisu da se pozicionira u očima potrošača na najbolji način. Google možete koristiti u bilo koje doba dana ili noći, uvek je dostupan.

Na njemu možete pretraživati bukvalno sve, čime možete proširiti svoju bazu znanja i informacija, koja će vam koristiti u životu.

Danas se sa pravom može reći da je Google najveći i najvažniji pretraživač u internet okruženju i da praktično najveći broj korisnika kada se odlučuje za korišćenje nekog internet pretraživača, odlučuje se upravo za korišćenje Google pretraživača.

Ono što ga čini posebno korisnim jeste da je jednostavan za upotrebu i da raspolaže praktično beskonačnom bazom podataka i informacija koje korisnicima interneta mogu biti potrebne.

Upotreba interneta bez Googla danas ne bi bila moguća ili bar ne tako jednostavna, tako da se može reći da je Google danas na internetu vaš najbilji prijatelj a takođe i svakog vašeg biznisa i da može pomoći da se za vas čuje na lokalnom i globalnom nivou.

Uticaji ovog najvažnijeg internet pretraživača jesu ogromni, a smatra se da će se njegovi dometi tek videti u narednim godinama koje dolaze.

Google povezane teme

Podeli na: